„Репортери без граници“ обезпокоени от подслушванията в България

229
Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Бойко Борисов, министър-председател на Република БългарияМеждународната неправителствена организация „Репортери без граници“ изрази в четвъртък безпокойството си от идеите на партия ГЕРБ за приемане на Закон за клеветата, както и от рязкото увеличаване на случаите на подслушани телефонни разговори в България.

Според становище, публикувано на сайта на организацията, българските власти, и най-вече полицията и прокуратура, демонстрират липса на уважение към правната рамка, регламентираща тази дейност.

„Репортери без граници“ припомнят, че в началото на тази година съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев изяви желание да се приеме ново законодателство, наказващо клеветата много по-сурово.

„Ние призоваваме членовете на парламентарното мнозинство да не променят сегашното законодателство за клеветата. Евентуалното утежняване на санкциите за клевета би представлявало голяма крачка назад по отношение на свободата на българските медии, чието ниво и сега предизвиква притеснения. Ние ще следим отблизо развитието на този ключов въпрос“, посочват от организацията.
„Репортери без граници“ осъждат и значителното увеличение на подслушваните телефонни разговори. Цитира се излязлата наскоро статистика за увеличение с по 50% на подслушването по искане на прокуратурите в София. В Пловдив увеличението е с 500%, а в Шумен – с 67%.

Неправителствената организация припомня, че в началото на януари премиерът Бойко Борисов заяви, че телефонните разговори на членовете правителството периодично се записват, като част от борбата с корупцията. „Той оправда тази практика с нуждата от прозрачност. В този контекст главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че не вижда никакъв проблем в подслушването на разговорите на журналистите. Той добави, че има „боклуци и бандити“ сред представителите на медиите“, пише на сайта на „Репортери без граници“.

„Изумени сме от изявлението и определенията на г-н Георгиев, които демонстрират колко малък напредък е направен в тази област от българската полиция от 2008 година досега. Държим да напомни на българския полицейски ръководител, че записването на телефонни разговори трябва да се използва единствено като последно средство и само в контекста на сериозни престъпления или атаки срещу националната сигурност“, се казва в позицията на ръководството на „Репортери без граници“.

Организацията изразява опасения, че рутинното подслушване, както се е случвало и в миналото, може да се прилага и към журналисти, което застрашава конфиденциалните аспекти на тяхната работа: „Свободата, дадена на полицейските органи в тази сфера е неприемлива и притеснителна“.

Неправителствената организация призовава вътрешния министър да наложи санкции за изказвания на Калин Георгиев. „В противен случай съществува риск да бъдат окуражени своеволията в службите „. „Репортери без граници“ припомнят, че още в началото на 2010 година са се обявили срещу желанието на МВР да следи и в интернет.

Организацията изтъква, че в доклада си от 2008 е осъдила подслушването на журналисти от ДАНС. По онова време България бе управлявана от днешните основни политически опоненти на ГЕРБ, се посочва в становището, публикувано на сайта на „Репортери без граници“.