RSF-Logo-EnglishГлобите, наложени от Комисията по финансов надзор на няколко български вестника за публикувана информация за банковия сектор представляват политически опит за заглушаване на медиите. Това заяви в своя официална позиция международната журналистическа организация „Репортери без граници“.

„Очевидно е, че комисията се опитва да запуши устата на вестник, който в продължение на няколко години разкриваше сериозни нарушения във финансовия сектор“, посочва програмният директор на неправителствената организация Луси Морийон по повод глобите, наложени на „Икономедиа“ за публикации в издавания от нея вестник „Капитал“.

„Репортери без граници“ споменават и глобата в размер на 100 000 хил. лв, наложена от КФН на врачанския весник „Зов нюз“, както и течащите още процедури срещу онлайн изданията Медиапул и Бивол като подчертават, че това са примери за цензура, превърнали се в modus operandi на финансовия регулатор у нас.

В позицията е цитиран адв. Александър Кашъмов, според когото, вместо да се занимават с истинските виновници за финансовата нестабилност, институциите нападат вестоносеца.

От организацията припомнят правото на справедлив процес, закрепено в член 6 на Европейската конвенция за правата на човека, според който „…всяко лице има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок, от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.“

“КФН е неспособна да гарантира безпристрастност и незвисимост, както и право на изслушване. Тя е част от банковия сектор и в никакъв случай не трябва да се налага над Конституцията на Република България, която гарантира свободата на медиите. Нешо повече – Комисията няма никаква юрисдикция над правата на медиите. Българското правителство носи отговорността да гарантира, че пресата не е обект на цензура чрез глоби в толкова висок размер“, категоричен е още програмният директор на „Репортери без граници“.

Пълният текст на позицията можете да откриете тук.