bivolbgБългарската комисия за финансов надзор разпореди на сайта за разследваща журналистика Bivol.bg да разкрие източниците си за последните си публикации за съмнителни банкови заеми, като в противен случай го заплашва с глоба, алармират от международната организация за защита на журналистите „Репортери без граници“.

Партньорът на WikiLeaks  в България, Bivol.bg получи заповед под формата на писмо, изпратено по електронна поща на 8 декември. На 10 декември Bivol.bg получава и имейл от централната банка, която започва разследване на твърденията на сайта.

Отговорната за осигуряване на стабилността на банковата система и прозрачността, Комисия за финансов надзор поиска Bivol.bg да предостави не само имената на своите източници, но и имената и адресите на своите репортери и главен редактор в рамките на три дни.

В писмото се признава, че сайтът не е бил длъжен да разкрие източниците си, но все пак се предупреждава, че Комисията може да наложи глоба в размер от 1000 до 4000 евро, ако не получи отговор. Писмото на Комисията е мотивирано от три статии, които повдигат въпроса за законността на заеми на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Комисията заявява още, че разследва възможността уебсайтът да е виновен за „трафик на поверителна информация“ и „манипулиране на пазара“ по Закона за финансовите злоупотреби.

Седмичникът „Капитал“ получи подобни писма от Комисията по-рано тази година, след като публикува материали за българския банков сектор. „Българската комисия за финансов надзор заема роля, която далеч надхвърля правомощията й,“ заяви програмният директор на Репортери без граници Луси Морийон. „Тя забравя за правото на обществеността да бъде информирана за възможните лоши практики на банка, която се търгува на БФБ-София и наскоро получи държавен заем в размер на 600 млн. евро. Тези изисквания към Bivol.bg са неприемливи и недостойни за публичен орган, натоварен със задачата да се гарантира прозрачността на банковия сектор. Те просто трябва да бъдат оттеглени. „, категоричен е програмният директор на организацията.

В писмото, изпратено до Bivol.bg от Българската народна банка, централната банка не само потвърждава по-ранното си обещание да провери твърденията на уебсайта, но и отправя предупреждение: „Обръщаме ви внимание, че разпространението на невярна информация ви прави отговорни пред закона, особено когато се отнася за дружества, които се търгуват на фондовата борса“.
„Този гротесков обратен завой ясно показва колко категорични са банковите органи в намерението си да запушат устата на Bivol.bg”, се посочва още в позицията на „Репортери без граници“.