Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) следи със загриженост процесите в Българската национална телевизия. Искаме да отбележим професионалното достойнство на работещите в предаването „Денят започва с култура“ да излязат с декларация, прочетена в началото на прякото излъчване на 22 януари 2018 г. Разтревожени сме, че под заплаха е поставено съществуването на един от най-успешните формати в целия български ефир. “Денят започва с култура” е единственото телевизионно предаване за култура, което се излъчва всеки работен ден. То е алтернатива на политическите и светски рубрики на частните телевизии в същия часови диапазон, и има своята вярна публика.

Тази аудитория, която трудно би открила своите интереси, в конкурентите предавания в същите часови зони, има право да бъде представена и точно това е функцията на една обществена телевизия – да се грижи за информационните нужди на цялото общество и приоритетно на онези групи, които не са целеви за комерсиалните формати. Публиката на “Денят започва с култура” е именно такава и това предаване напълно съответства на обществената мисия на телевизията.

На второ място тази мисия изисква медиите да образоват публиката. И тук културната програма на Канал 1 прави немалко по въпроса – подлагайки на обсъждане в най-гледаното време теми, надхвърлящи строго злободневното и битовото. Нещо повече сутрешният блок на БНТ често задава тона на културния дебат в държавата. Това е нещо, с което телевизията би трябвало да се гордее, а успехът на екипа на “Денят започва с култура” да бъде пример и за други предавания, които също да се опитват да “вдигат летвата” с цел да мотивират зрителите си да се образоват, вместо да я свалят, за да търсят по-голяма, но и по-евтина популярност.

Не на последно място, “Денят започва с култура” се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази – България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България

Изцяло грешна предпоставка за реформи би била да се бърка общественият интерес с онова, което е интересно на обществото. Примерите с популярността на обществените телевизии в други страни невинаги са релевантни, тъй като те функционират на различни медийни пазари. На първо място в стратегията на БНТ би трябвало да бъде предлагането на по-качествено съдържание, което да възпитава публиката да търси този тип продукт. Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен.