IMG_9439Новосъздаденият Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF) кани журналисти, медийни експерти, политици и представители на академичните общности на специална церемония по случай своето откриване на 8 и 9 октомври в Лайпциг, Германия.

По време на двудневната среща участниците ще обсъдят най-наболелите проблеми пред свободата на словото в Европа.

Сред темите са защитата на източниците на информация, европейското медийно законодателство, добри журналистически практики, финансиране на медии и други. Програмата на събитието и списъкът с лекторите ще намерите тук.

Достъпът до събитието е свободен за всеки, който се вълнува от тези проблеми. Журналисти, които не могат да вземат участие заради финансови перипети могат да кандидатстват за подкрепа от организаторите.

Европейският център за свобода на печата и медиите е паневропейска организация, която бе учреден през юни 2015 г. Нейната основна цел е зашитата на свободата на словото на стария континент. Сред учредителите са журналистически организации като SEEMO, European Federation of Journalists и Institute for European Media Law. Повече информация за процеса на кандидатстване ще намерите тук.