Победителите в първото издание на конкурса на Информационното бюро на Европейския парламент в България за млади журналисти и блогъри вече са ясни.

В категорията „Млад журналист“ първо място зае Ралица Стоянова от интернет сайта econ.bg за своя материал „Европа тръгна на „две скорости“. В правилната посока ли?“, докато в категорията „Блогър“ лауреат е Вера Асенова с публикацията „За кризите и хората“, публикуван в блога http://verasen.wordpress.com/. Наградата е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург или Брюксел.

 

Общо 27 млади журналисти и блогъри (до 35-годишна възраст) кандидатстваха със своите материали, които трябваше да са публикувани или излъчени в периода 30 септември 2011 г. — 15 ноември 2012 г. Церемонията беше организира в рамките на дебата „Европа пред лицето на кризата. Анализи и препоръки“, част от 17-то издание на Форум „Софийски диалози“, в партньорство с Дома на науките за човека и обществото.

 

Лауреатите

 

Победителите бяха определени от жури, съставено от Иван Радев, представител на Асоциацията на европейските журналисти в България, Андрей Велчев – председател на Клуба на младите журналисти към Съюза на българските журналисти, доц. д-р Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация „Медийна демокрация“, Иван Бедров, блогър, и Теодор Стойчев, пресаташе към Информационното бюро на ЕП в България.

 

В категорията „Млад журналист“ журито разгледа 20 кандидатури. То присъди първото място на Ралица Стоянова за нейния материал „Европа тръгна на „две скорости“. В правилната посока ли?“, публикуван в интернет изданието www.econ.bg. Журито отбелязва, че отличава победителя за много професионалния репортажен материал и пълнотата на гледните точки.

 

На второ място журито класира Ива Стойкова с публикацията „Съвременните слуги на ЕС“ в онлайн медията http://www.economynews.bg/. Журито отбелязва иновативния подход към тематиката на конкурса, жанровото разнообразие на допълнителните материали и интерактивността на материала.

 

Трето място беше присъдена на Симона Медарова за репортаж, излъчен в младежкото предаване „Тийн зона“ на Радио Благоевград. Журито отбелязва, че отличава нестандартния подход и живото представяне на различни гледни точки по темата, както и динамичността, подходяща за поднасяне на информацията на младежка аудитория.

 

В категорията „Блогър“ бяха разгледани 7 номинации. Първа награда спечели Вера Асенова за текста „За кризите и хората“, публикуван в блога http://verasen.wordpress.com. Публикацията впечатлява с отлично съчетание на достъпна и експертна информация, както и задълбочен анализ, който предполага последващ дебат. Второ място зае Ина Петрова за материала си „Време за Δ в ЕС“ в блога http://inapetrova.blogspot.com/. Журито отбелязва новаторския поглед към тематиката, богатството на аргументи и гледни точки, както и високата степен на аналитичност. Трета награда в тази категория не беше присъдена.

 

 

За конкурса

 

Конкурсът за млади журналисти и блогъри по темата “Време за промяна в ЕС” се организира в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България и с подкрепата на Съюза на българските журналисти и Фондация „Медийна демокрация“.

 

Участие в конкурса взеха млади журналисти и блогъри (до 35-годишна възраст), отразяващи европейската тематика. Темата “Време за промяна в ЕС” е свързана с промените, които кризата наложи както в икономическото развитие, така и в социалните и политически модели в ЕС. Материалите, подадени за участие, са публикувани или излъчени в периода 30 септември 2011 г. — 15 ноември 2012 г.

 

Темата за 2012 г.: Време за промяна в ЕС

 

Кризата в ЕС сблъска две различни визии за икономическото бъдеще на Европа – дали то да се основава на консервативни разходи на принципа ”харча, колкото произвеждам”, или на насърчаване на потреблението, заетостта и бизнеса като ключови фактори за растеж. И докато в началото ЕС реагира на кризата с ограничения, то през последната година ясно се вижда стремеж към един по-социален модел. Но това ли е единствената промяна, която виждаме в Европа? Проблемите събудиха и промени в социалните, политическите и гражданските нагласи, поставящи под съмнение, или обратното — легитимиращи основни европейски ценности, каквито са солидарността, многообразието и толерантността. Затова, в тази насока ще бъдат отличени журналистически материали, отразяващи обективно и интересно текущите процеси от общоевропейско значение, независимо дали засягат икономически, финансови, социални, политически или културни въпроси.