Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ ви канят на работна среща на тема „Новият Наказателен кодекс и свободата на медиите“ на 12 юни(четвъртък)в зала „Пеша Николова“, етаж 2 в център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „ Любен Каравелов“ 15.

Със старта на публичното обсъждане на проекта за Наказателен кодекс се появиха сериозни притеснения за свободата словото и опасност от наказателно преследване на журналисти. Дискусията ще се фокусира върху следните три теми „Право на обществена информираност и неприкосновеност на личния живот“, „Журналистите между достъп/разпространение на информация от обществен интерес и защитата на държавна, служебна и друга тайна“ и „Език на омразата“. Ще разискваме конкретни журналистически казуси с помощта на експертите в тези области.
Програма

9.30 -10.00 Регистрация, кафе и закуска
10.00-10.15 Встъпителни думи на Даниел Кадик, регионален директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман”

10.15-11.30 „Езикът на омразата“, модератор Ирина Недева, АЕЖ-България.
Участници: Спас Спасов, кореспондент на Dnevnik.bg и в. „Капитал“ във Варна; Виктор Лилов, Реформаторски блок; адв. Валерия Иларева; Елена Дянкова, ENAR

11.30 -11.45 Кафе пауза

11.45 – 13.00 „Право на обществена информираност и неприкосновеност на личния живот“, модератор Климент Христов, АЕЖ-България.
Участници: адв. Йонко Грозев; Петя Владимирова, Dnevnik.bg

13.00 – 13.45 Обяд

13.45-15.00 „Журналистите между достъп/разпространение на информация от обществен интерес и защитата на държавна, служебна и друга тайна“, модератор Илия Вълков,  АЕЖ-България.
Участници: Росен Босев, в. „Капитал“; адв. Александър Кашъмов, „Фондация достъп до информацията“

15.00-16.00 Нетуоркинг с освежаващи напитки
Храните и напитките ще бъдат подбрани от екипа на инициативата за подкрепа на местното производство Next Door Fair.