Innovative Journalism 3_NКак дигиталните технологии работят в полза на разследващата журналистика? Можем ли да обработваме, анализираме и визуализираме големи обеми от данни и да ги превръщаме в истории, без да имаме специална ИТ подготовка? Защо е важно да проверяваме внимателно информацията, която получаваме от потребителите на социалните мрежи и как да различаваме автентичната информация от вирусните слухове?

Регистрирай  се тук за участие до 16.00 часа на 29 юни!

Отговор на тези въпроси ще дадат водещи международни журналисти и български експерти в рамките на конференцията „Иновативна журналистика: Работа с данни, дигитални инструменти за журналистически разследвания и верификация на съдържанието от социалните медии“, която ще се проведе на 30 юни в „Бетахаус София“, ул. Крум Попов 56-58. Организатори на събитието са Асоциацията на европейските журналисти в партньорство с фондация „Фридрих Науман“ и фондация „Америка за България“.

Събитието е разделено на две части: дискусионна и практическа. В първата опита си с иновативни журналистически инструменти и работа с данни ще споделят Паул Раду, румънски журналист и обучител, член на Международния консорциум на разследващите журналисти и Джакопо Отавиани, италиански журналист, участник в дата проекта „Migrant Files”, който спечели Европейската прес награда за 2015 в категорията „Иновации“. Гост на събитието ще бъде и белгийският журналист Кристоф Клерикс, който участва в разследването Luxleaks, в рамките на което станаха ясни имената на 35 мултинационални компании, замесени в схема за  избягване на данъци с помощта на правителството в Люксембург.

Във втората част на семинара присъстващите ще имат възможността да усвоят практически умения в работата с дигитални технологии за нуждите на журналистите с помощта на опитни български експерти. Предвидени са три практически обучения: криптиране на данни, с което се осигурява защита на източниците на информация, с един от основателите на сайта за разследваща журналистика „Биволь“ – Атанас Чобанов;  работа с инструменти за организиране, анализ и визуализация на данни с Димитър Димитров от Общество.бг, както и верификация на съдържание от социалните мрежи с Константина Василева, медиен анализатор.

Конференцията е подходяща както за журналисти, така и за комуникационни експерт, студенти по журналистика, представители на НПО-сектора и граждански активисти, които се вълнуват от най-новите дигитални тенденции в медиите. Участието в събитието е безплатно, с предварителна регистрация до 16.00 часа на 29 юни. Желаещите могат да се регистрират тук.

Какви умения, свързани с работа с данни, са ви необходими в работата ви на журналист? Попълнете кратката анкета на АЕЖ-България, за да можем да отговорим на очакванията ви! Повече информация за лекторите ще намерите тук: Лектори

Bio-1

Bio-2