Първи конкурс за мултимедиа на World Press Photo

138

Организацията World Press Photo обяви първия конкурс за мултимедийна продукция във визуалната журналистика. Състезанието е разделено в две категории – линейна и интерактивна мултимедиа. Победителите ще бъдат обявени в началото на май 2011 г., а техните продукции ще бъдат публикувани на www.worldpressphoto.org .

World Press Photo организира годишния конкурс по фотография от 1955 г. Фотографията продължава да играе значителна роля за органзацията, но същевремнно тя признава и нарастващото значение на новите мултимедийни формати.

Новият конкурс за мултимедиа ще се проведе отделно от стандартния фотографски конкурс, тъй като в него ще се пробват и тестват нови правила и критерии за оценка, които ще бъдат развивани в бъдеще.

Номинациите ще бъдат направени в две категории мултимедийна продукция: онлайн или офлайн мултимедийна линейна продукция и онлайн интереактивна продукция с журналистическа история. Продукциите могат да включват такива аудио и визуални елементи като фотография, видео, анимация, графики, илюстрации, звук и текст. Номиниараните работи ще бъдат оценявани по тяхното въздействие, оригиналност и иновативно изпълнение.

Журито ще избере по три продукции във всяка категория в периода 18-21 март 2010. Победителите във всяка категория ще получат по 5000 евро. Повече по темата на World Press Photo.