Животът и кариерата на един професионалист бяха на крачка да бъдат съсипани от публикуването на фалшифицирани негови снимки.

Може да се каже, че директорът на 51-во столично училище Асен Александров извади късмет – колегите, родителите, учениците се обединиха и застанаха зад него, а институциите си свършиха работата и възложиха експертиза, която бързо доказа, че става дума за колаж.

Случаят обаче е показателен за това как определени медии или по-скоро псевдомедии могат за миг да провалят живота на всеки един от нас – без значение колко е отдал на обществото и колко добър е в своята област. Това са издания, които не зачитат никакви морални принципи, не са подписали Етичния кодекс на българските медии и не се съобразяват с никакви професионални правила. Напротив, освен популярност чрез сензационност, те се използват за клеветнически кампании за разправа с политически опоненти.

Определянето в тези издания на директора като „соросоид“ е ясно доказателство, че кампанията срещу него има политически измерения.

Вместо да изпълняват основната си функция – да бъдат коректив на властта, защитавайки обществения интерес и да не се страхуват да кажат „царят е гол“, когато е необходимо, тези медии послушно служат на силните на деня и са склонни да съсипят всеки с различно мнение.

В същото време не съществува адекватен механизъм, който да компенсира жертвите на подобна „журналистика“. Съмняваме се, че Александров, подобно на други засегнати преди него, ще успее да получи адекватно обезщетение за претърпените щети, дори да спечели дългите дела за клевета.

Асоциацията на европейските журналисти-България нееднократно е настоявала за нуждата обществото и журналистическата гилдия да намери начин да се противопостави на тези псевдомедии и да ограничи влиянието им. Една от възможните стъпки е ефективната саморегулация на медиите. АЕЖ-България работи за създаването на общност от професионалисти и налагането на стандарти и кани всеки, представител на професията, споделящ същите ценности, да се присъедини. Само обединени можем да успеем да се противопоставим на девалвацията на нашата работа, налагана от определени кръгове, зад които стоят нечисти политически и икономически интереси.