bg panelКачествената, професионална журналистика е най-доброто средство за противопоставяне на толкова нашумелия феномен фалшиви новини. Около това заключение се обединиха участниците в международната конференция „Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект?“, организирана в четвъртък (9 ноември, 2017) от Асоциацията на европейските журналисти – България и Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

pezetФренският журналист Жак Пезе, журналист от френския в. Libération и част от екипа на германската разследваща организация Correctiv.org, представи работата си по разобличаване на невярна информация в медиите. „Работата ми се нарича журналистика, тъй като всеки журналист трябва да проверява фактите.“, категоричен бе експертът по проверка на фактите. Според него определението за фалшива новина е да публикуваш информация с ясното съзнание, че е невярна. „На всекиго се случва да сгреши, особено на политиците, тъй като колкото повече говориш, толкова по-голям е шансът да кажеш нещо невярно, но ако публикуваш нещо, за което знаеш, че не истина, това вече е фалшива новина“, каза Пезе.

Ирина Недева, журналист от Българското национално радио и председател на Асоциацията на европейските журналисти – България, изтъкна, че е важно медиите да признават грешките си, когато са сбъркали. Според нея всяка медия може понякога да разпространи непотвърдена информация, но когато установи грешката си трябва бързо да уведоми аудиторията си.

Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ използва метафора, за да онагледи проблема. Той разказа, че същата сутрин автомобилът му е отказал заради проблем с предаването. „Ако искаме България да престане да изостава в международните класации за свобода на словото като тази на „Репортери без граници“, трябва да отстраним проблемите с предаването на информацията“, посочи Кадик.

Europe against disinformation-350Не правим нищо по-различно от това, което по принцип се прави в журналистиката, а именно репортерите и редакторите проверяват фактите, каза Велислава Попова, главен редактор на Дневник.бг. „Обсъждахме идеята дали да създадем рубрика за опровергаване на фалшиви новини, но се отказахме, тъй като лъжите са толкова много, че ще е трудно да преценим кое да опровергаем и кое не“, допълни Попова.

Подобна инициатива за опровергаване на неверни новини се реализира Нова телевизия и беше представена от журналиста Марина Цекова. Екипът на телевизията редовно получават сигнали от зрители и проверява истинността на едно или друго твърдение, появило се в медиите. Според Цекова възходът на фалшивите новини е и шанс за професионалните медии, тъй като хората все повече ще се насочват към тях, за да търсят качествена информация.

Медиапул също представи своята инициатива за проверка на фактите. Според главният редактор на медията Стояна Георгиева обаче проверката на отделни факти далеч не е достатъчна, след като в страната има голяма медийна група, която бълва не просто фалшиви новини, а пропаганда. „Не можем да се правим, че не виждаме слона в стаята“, посочи Георгиева. Тя допълни, че в никакъв случай не бива да се стига до ситуации, подобни на тези в Китай или Русия.

По тази тема професор Нели Огнянова цитира заместник-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, според когото министерство на истината би било много по-лошо от фалшивите новини. Според проф. Огнянова няма признаци, че ЕК е склонна да въвежда специални регулации по отношение на фалшивите новини. Все пак в момента тече ревизия на медийната директива и вероятно ще бъде въведена нова правна фигура – отговорност на платформите. Огнянова повдигна и въпроса дали е добре да се оставя на частни компании да решават кое е истина и кое не. Тя даде пример с панела от експерти за проверка на фактите, който Facebook създава и попита доколко можем да имаме доверие в него.

idaВ конференцията участва и Ида Еклунд Линдвал от специалното звено за борба с дезинформацията към Европейската служба за външна политика. Линдвал представи дейността на звеното, включително и казуси от България.

Подробна картина на периодичната поява на едни и същи фалшиви новини представи компанията за медийни анализи Perceptica. Презентацията на тема „Прихващане на фалшивите новини в България”, показа една и съща информация, която се появява за първи път през 2004 година и през няколко години бива препубликувана като нова. Според Георги Ауад директор в компанията най-често първоизточникът на фалшиви новини са страни от Източна Европа – Русия, Украйна, Македония и др.

Според Жак Пезе от в. Libération проследяемостта е много важна в борбата с пропагандата. „Ако успееш да разбереш каква е организацията на информацията, си свършил половината работа“, обобщи Пезе и разказа за инфилтрирането си в секретна група за чат на привърженици на Марин Льо Пен в рамките на предизборната кампания. Тези привърженици са получавали стриктни указания какво да публикуват в интернет, за да дискредитират Емануел Макрон.

„Нашата работа не е да кажем на хората за кого да гласуват, а само да проверим фактите и да им позволим да знаят истината“, категоричен бе Пезе. В петък и в събота френският журналист води практически обучения за проверка на факти за български журналисти в София и в Пловдив.

Събитието се осъществи с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“. Медийни партньори са Българско национално радио (БНР), Клуб Z, Дневник.бг.