Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Върховна касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката срещу двама журналисти от сайта Биволъ.

В рамките на тази проверка, Асен Йорданов е разпитван над три часа от полицията в четвъртък.

Когато се предприемат подобни действия срещу журналисти и особено срещу такива, които разследват предполагаеми злоупотреби, извършени от високопоставени представители на държавата, включително и от ръководители на прокуратурата, е абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти.

АЕЖ-България направи няколко безуспешни опита да се свърже с говорителя на Прокуратурата г-жа Румяна Арнаудова.

Важно е обществото да бъде информирано:

  • С данни за какво престъпление разполага прокуратурата, какъв е предметът на проверката и на какъв етап се намира тя?
  • Какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по по постоянен адрес, които по правило би следвало да са компетентни ?
  • На какво основание Върховна касационна прокуратура е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за проверка по случая?
  • Има ли значение фактът, че посоченият като подател на сигнала отрича да го е подавал? Прокуратурата отчела ли е това обстоятелство и придава ли му значение в хода на проверката?
  • В течение ли е главният прокурор Сотир Цацаров с проверката и има ли отношение към нея?

АЕЖ-България ще продължи да следи случая и ще съблюдава спазването на всички законни права на журналистите от Биволъ.