Прозрачност и ограничаване на прага за собствеността на медиите – в основата на новия медиен закон

Два основни принципа са в основата на концепцията за написване  на нов медиен закон – да се върви към прозрачност на  собствеността на медиите и да се мисли за прага на  концентрация на собственост. Това съобщи председателят на  СЕМ Георги Лозанов в понеделник в рамките на дискусия на тема  „Обективността на медиите и медийното законодателство“,  организирана от Института за социална интеграция и фондация  “Фридрих Еберт“. Концепцията е изготвена от работна група от  експерти и представители на медиите, на която премиерът  Бойко Борисов възложи да започне работа по законопроекта в  края на ноември 2010 г.

В документа обаче няма подробности как ще се върви към по-голяма прозрачност на собствениците на медиите и как ще се ограничи прагът на собственост. На първото публично обсъждане на намерението в края на юли идеята да се запишат специални текстове, които да ограничават броя на притежаваните медии тогава беше оспорена от представителя на Нова българска медийна компания – собственик на вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан мач“, „Засада“ и телевизия TV7.

Лозанов посочи още, че най-големи противоречия в работната група има около това дали са необходими два закона – за частните и за обществените медии или един общ. Той смята, че не са необходими отделни закони, но трябва ясно да се разпише обществената функция на обществените медии. По думите му идеята за обединение на БНТ и БНР е оставена „на трупчета“.

Идеята за специален закон за обществените медии защити левият депутат Петър Курумбашев, според когото трябва ясно да се разпише тяхното финансиране и да им се постави определена държавна задача срещу получаваните средства  Той заяви, че трябва да се създадат „оазиси на независима журналистика“ и един от инструментите за това е през обществените медии.

“ България има концентрация на собственост на медиите от икономически групировки, което поставя журналистите в зависимост, има монополизация на рекламния пазар и ясна тенденция за монополизация на разпространението на печатните медии“ , каза лидерът на БСП Сергей Станишев при откриването на конференцията.  Той допълни, че жълтите медии се превръщат в политически инструмент за формиране на обществено мнение с информации, които в голямата си част са недостоверни.

По думите на Станишев, съществува  има проблем със свободата на медиите в целия ЕС и България не прави изключение. Като пример той посочи противоречивия медиен закон в Унгария. Подобни идеи за регулация на медиите се появиха и в България, отбеляза Станишев и цитира думите на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, че е необходим нов закон по отношение на клеветата, тъй като не можело „да плюеш по институциите и по хората безнаказано“. По думите му опитът да бъдат подчинени медиите е целенасочена политика на управляващите.

Шефът на червените постави още ясно разграничение между онлайн пространството и останалите средства за набавяне на информация. Станишев посочи, че интернет пространството, което трудно може да бъде контролирано, се превръща в самостоятелен фактор на формиране на независимо гражданско обществено мнение, но не е достатъчно, за да замени независимите медии. Като пример за това той посочи последните събития в Тунис и Египет.

Източник: Дневник, mediapool

Какво ново