24129746_10155097736257283_2435491083516527339_nЧервената къща с подкрепата на Посолство на Холандия и в партньорство с АЕЖ-България организират две прожекции на документалния филм „К0дош с гиганти” (Tickling Giants) и последващи дискусии на тема свободата на словото, шегата и властта в София (13-ти декември) и Пловдив (15-ти декември).

Специален гост ще бъде издателят на „Зов Нюз“ д-р Георги Езекиев от Враца, който е обект на заплахи, заради работата на медията. Заедно с блогъра и журналист Руслан Трад, чиято работа е фокусирана върху Близкия Изток и Северна Африка., ще потърсят общото между  българските и египетските журналисти, които засягат интересите на гигантите в политиката. Събитието ще се състои от 18.30 ч. на 13-ти декември в Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. Любен Каравелов 15, София.

Участниците във втората дискусия, планирана от 16.30 ч. на 15-ти декември в „Котка и мишка“, ул. „Христо Дюкмеджиев“ №14, кв. „Капана в Пловдив са Иво Дернев (Под тепето), Виктор Янков (Радио Пловдив и Пловдив „Нощ“) и адв. Мария Шаркова (медицинско право).

Събитията се организират по повод Международния ден на правата на човека на 10 декември и ще бъдат модерирани от Ирина Недева, журналист от БНР и председател на АЕЖ – България.

Документалният филм „Кодош с гиганти” / Tickling Giants (Sara Taksler; documentary, 2016, 111 min, United States) разказва историята на комикът Басем Юсеф, наричан още „египетският Джон Стюарт”. Като водещ на сатирично шоу, той не пести сатира по адрес на диктатора Мубарак, докато същия е на власт, а след това продължава с критики и към Мюсюлмански братя, президента, главния прокурор на страната и други. По време на арабската пролет той заменя кариерата си на хирург, спасяващ хора, за тази на водещ на вечерно телевизионно talk-show по египетската телевизия. Успехите и нещастията на Юсеф изглеждат силно зависими от странностите на лидерите в Египет. Това превръща „Кодош с гиганти“ в може би най-великолепния урок по история на турбулентния съвременен Египет. Филмът .номиниран за най-добър документален филм на филмовия фестивал Tribeca 2016

Входът е с покани и предварителна регистрация на този линк.