Призив за незабавно освобождаване на Хадиджа Исмаилова

ismayilovaЕфективната присъда срещу азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова е правно необоснована и базирана на изфабрикувани доказателства, смятат Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), Article 19, Европейската федерация на журналистите, Международната федерация на журналистите и Репортери без граници. Настояваме за преразглеждане на съдебното решение, отмяна на процеса и незабавно и безусловно освобождаване.

На 1 септември 2015 г., съдът в Баку осъди Хадиджа Исмаилова на 7 години и половина затвор по обвинения за незаконно присвояване и злоупотреби, незаконни бизнес сделки, укриване на данъци и злоупотреба с власт. В своето финално заявление пред съда журналистката определи делото срещу нея като политически мотивирано и целящо да сложи край на разследванията й за корупцията по високите етажи на властта.

Представители на водещи европейски организации, включително комисарят на Съвета на Европа по правата на човека и представителят на ОССЕ за свободата на медиите осъдиха присъдата като несправедлива. Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, разкритикува „системните пропуски“ в съдебната система на  Азербайджан съдебната система и засилването на преследванията на правозащитници и журналисти.

Повече информация за случая с Хадиджа Исмаилова, официалната реакция на правителството на Азербайджан, както и протестите на международните организации можете да откриете на Платформата за защита на свободата на изразяване на Съвета на Европа.

Платформата стартира през април 2015 г. и към момента е регистрирала 75 сигнала за физически нападения и тормоз над журналисти, съдебна безнаказаност, заплахи за журналистическите източници, както и актове, които имат възпиращ ефект върху свободата на медиите. Сигналите, подавани към системата  от нейните партньори АЕЖ, Article 19, Европейската федерация на журналистите, Международната федерация на журналистите и Репортери без граници, са докладвани на засегната страна членка на Съвета на Европа. Отговорите на държавите могат да бъдат видяни онлайн.

Целта на платформата е да подпомогне Съвета на Европа при идентифицирането на сериозни заплахи за свободата на медиите и правата на журналистите, за да може да реагира по-ефективно и да засили диалога си с държавите членки за намиране на решения и превантивни мерки.

 

Какво ново