В неделя зам.-председателят на парламента Димитър Главчев призова през ефира на телевизия “Канал 3” специалните служби, посочвайки конкретно ДАНС, да извършат проверка насочена срещу сайта Mediapool заради твърдяно “разклащане на институции”(целият пасаж, можете да видите долу).

Подобен призив, отправен от орган на власт, какъвто е зам.-председател на Народното събрание към специална служба, имаща контраразузнавателни функции и насочен срещу издание, е недопустим в едно демократично общество, в което свободата на медиите е призната от властите ценност.

Считаме, че призивите на зам.-председателя на парламента медии да бъдат проверявани за това как са се сдобили с информация са опасен прецедент, който може да наложи атмосфера на сплашване и да провокира автоцензура.

 

Публикуваме и изказването на Димитър Главчев, което стана повод за настоящата позиция. Текстът е свален е предаването на Канал 3 „Беновска пита“:

„Димитър Главчев: Ако тука това е вярно наистина тука вече става въпрос за разклащане на институции. И аз призовавам и служби, специалните служби, които имат такава насоченост да се заемат с това.

Водещ: Кои специални служби, ДАНС?

Димитър Главчев: Не съм много специалист, да ДАНС примерно, е те такава една от тези специални служби, разузнаването.

Водещ: Какво да направи ДАНС?

Димитър Главчев: Ами да разследва случая. Има вече достатъчно информация.

Водещ: Кой случай?

Димитър Главчев: Случаят с писмото до Европейската комисия. Как се появил в едно електронно издание това писмо с всичките отговори, пък които се получават от Европейската комисия.“