Open Space Foundation и CHANCE (Граждански център срещу организираната престъпност в Европа), в сътрудничество с мрежата Libera, организират прожекция на документалния филм „Убийството на един журналист“ на Мат Сарнецки. Прожекцията ще бъде 21 март от 19:00 ч. в SOHO на ул.Искър 4.

Млад разследващ журналист и годеницата му са брутално убити в дома им в Словакия. Тяхната смърт вдъхновява най-големите протести в Словакия след падането на комунизма.

Авторът на филма Мат Сърнецки е журналист, продуцент и филмов режисьор в Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията. Режисирал е няколко документални филма, излъчени в цяла Европа и извън нея. Ето какво споделя режисьора за „Убийството на журналист“: „През целия си живот съм се посветил на разследване и правене на филми за организираната престъпност и корупцията.“ Ян разглежда същите теми, но на по-опасно ниво и плаща за това с живота си. „Не съм достатъчно арогантен, за да мисля, че завършвам работата на Ян – журналистите го направиха – но се надявам, че мога да покажа колко важна е неговата история за света.“

Входът е свободен. Филмът ще е със субтитри на английски и български език.