Първият наръчник за отразяване на екстремното време и връзката му с климатичните промени на български език беше представен на 19 април пред журналисти. 

Първоначално помагалото е издадено от World Weather Attribution, обединение от водещи университети и учени от цял свят, и разработено от изтъкнати специалисти в областта на климата – Фредерике Ото, Импириъл Колидж, Лондон, и Бен Кларк от Оксфордски университет. То беше преведено на български език по инициатива на Асоциацията на европейските журналист – България в партньорство с платформата за промени в климата и устойчиво бъдеще – „Горичкa”. По време на събитието в София, около 30 журналисти се включиха в дискусията как темата за природните бедствия присъства в българските медии. Независимо дали става дума за наводнения или за екстремни засушавания и горски пожари , тези събития имат сериозно отражение върху живота на хората, затова често намират място в новините. Всеки път обаче възниква един основателен въпрос: каква е връзката на конкретното събитие с климатичните промени? Отговорът не е прост и не бива да се ограничава до прибързани заключения.

Снимка: Анастас Тарпанов

Пълният текст на наръчника е достъпен тук.

Проектът е възможен благодарение на проект „Наука и журналистика: Заедно срещу инфодемията“, финансиран по „Фонд Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (www.activecitizensfund.bg) и в партньорство с Фондация „Америка за България“ и „Горичка“.