Lahodinski and Spiridonov Председателят на управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Отмар Лаходински (Австрия) се срещна в сряда с директора на Главна дирекция за борба с организираната престъпност Ивайло Спиридонов. Срещата, на която присъства и председателят на българската секция на организацията Ирина Недева, бе посветена на скорошния случай на заплахи за живота на издателя на сайта „Зов нюз” Георги Езекиев и журналистката от същия сайта Мария Димитрова. Тези заплахи вече предизвикаха реакция от друга международна журналистическа организация „Репортери без граници“.

Г-н Лаходински запозна Спиридонов с работата на АЕЖ на европейско ниво и посочи, че тя е независим наблюдател на Съвета на Европа и е част от международна мрежа от организации, които следят и подават сигнали за нападения и натиск върху журналисти към специалната платформата за защита безопасността на журналистите на Съвета на Европа. От 2015 г. насам са заведени 150 такива сигнала и Съветът на Европа е поискал от националните правителства да предприемат мерки по тях.

Председателят на АЕЖ посочи, че след ужасяващото убийство на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, всяка заплаха срещу журналист трябва да бъде третирана изключително сериозно.

На свой ред Спиридонов посочи, че заплахите срещу журналисти засягат всеки един български гражданин и че нито един сигнал, подаден в ГДБОП не се неглижира. Конкретно по случая от Враца, директорът на службата заяви, че тя вече работи по този сигнал. Предстоят разпити на всички свидетели, включително и на журналистите. Спиридонов изрази надежда, че журналистите, които бъдат призовани на разпит, ще окажат пълно съдействие.

Директорът на ГДБОП показа, че е наясно с обществените очаквания и претенциите към службата, която ръководи, но подчерта, че ГДБОП върши основна част от дейността си извън публичността, тъй като приоритет е идентифицирането на престъпните групи и събирането на необходимите доказателства за дейността им. Той увери представителите на АЕЖ, че неговата институция е взела всички необходими мерки, в рамките на правомощията си.

Асоциацията на европейските журналисти ще продължи да следи случая и призовава българските власти да защитят правото на журналистите да информират обществото, включително и за случаи, свързани с организираната престъпност.

Снимка: АЕЖ-България