Кристина Христова, председател на АЕЖ-България, бе избрана за поста специален представител по разширяването на международната Асоциация на европейските журналисти в страните от Източна Европа и  Балканите. В рамките на 50-тата генерална асамблея на АЕЖ, което се състоя между 25 и 28 октомври в Офида, Италия, журналисти от 20 европейски страни гласуваха членовете на новия Управителен съвет на АЕЖ, който ще управлява асоциацията през следващите две години.

Начело на международната АЕЖ за председател бе преизбрана Елийн Дюн, ирландски журналист и председател на ирландската секция на Асоциацията. Новият генерален секретар на организацията е Тибор Мацак от Словакия. Членовете на АЕЖ гласуваха и тримата си зам.председатели с двугодишен мандат – Сая Траосиду от Гърция, Хавиер Арибас от Испания и Дейвид Ленън от Великобритания. На поста ковчежник застава италианецът Луджи Кобиси.

В Борда на АЕЖ влязоха и четирима специални представители. За представител за свободата на медиите към Съвета на Европа бе презибран Уилям Хорсли – председател на АЕЖ-Великобритания и дългогодишен журналист и кореспондент на BBC. Асоциацията ще бъде представлявана в Брюксел от бившия й генерален секретар – Питър Крамър (Белгия), а за проекта за регионална журналистика на АЕЖ ще отговаря холандецът Коос ван Худ.

Четвъртият специален представител на международната АЕЖ – Кристина Христова – ще има задачата да работи в посока на разширяването на организацията в страните от Балканите и Източна Европа. Тя е категорична, че ще посвети работата си на създаване на действаща мрежа от активни и независими журналисти в региона, засилване на сътрудничеството между отделните секции на АЕЖ и подпомагане на откриването на нови, както и на насърчаване и развитие на гражданската журналистика на Балканите и в другите източноевропейски страни.

АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. Нейните членове са част от професионална и социална мрежа, обединяваща журналисти от 30 европейски държави. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.