Предаване свалено под натиск на частна банка

207

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ протестира срещу свалянето от ефира на Нова телевизия на предаването „Марк О’Селски“, предаде kafene.net.

Според изнесената информация шоуто е свалено поради натиск от страна на съсобственика на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ и ключов инвеститор в ски-комплексите на Банско и Витоша – Цеко Минев, върху ръководството на телевизията.

След излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски-зона Банско в Национален парк „Пирин,” собственикът на ПИБ изтеглил цялата си реклама от националната медия.

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” окачествява това действие като “безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия. С помощта на директна икономическа манипулация собствениците на ПИБ и свързаната с нея фирма „Юлен” търсят да заглушат свободното журналистическо отразяване и да притъпят обществената реакция по изключително важни за обществото проблеми заради тесни икономически интереси”.

В декларацията си, която ще бъде разпратена и до основните български медии, асоциацията настоява ръководството на Нова телевизия да отхвърли и изобличи задкулисния икономически натиск от страна на Цеко Минев и да демонстрира, че отстоява журналистическата свобода.

Безцеремонното сваляне от ефир на предаване заради критична публикация под икономически или друг натиск, представлява уродлив симптом на загубата на редакционна независимост и капитулацията на българските медии пред частни икономически и политически интереси, се казва в декларацията.

Това представлява директно посегателство върху демокрацията и свободата на медиите в България и следва да бъде обществено изобличено и преследвано с пълната строгост на закона, настояват от асоциацията.