Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ протестира срещу свалянето от ефира на Нова телевизия на предаването „Марк О’Селски“, предаде kafene.net.

Според изнесената информация шоуто е свалено поради натиск от страна на съсобственика на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ и ключов инвеститор в ски-комплексите на Банско и Витоша – Цеко Минев, върху ръководството на телевизията.

След излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски-зона Банско в Национален парк „Пирин,” собственикът на ПИБ изтеглил цялата си реклама от националната медия.

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” окачествява това действие като “безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия. С помощта на директна икономическа манипулация собствениците на ПИБ и свързаната с нея фирма „Юлен” търсят да заглушат свободното журналистическо отразяване и да притъпят обществената реакция по изключително важни за обществото проблеми заради тесни икономически интереси”.

В декларацията си, която ще бъде разпратена и до основните български медии, асоциацията настоява ръководството на Нова телевизия да отхвърли и изобличи задкулисния икономически натиск от страна на Цеко Минев и да демонстрира, че отстоява журналистическата свобода.

Безцеремонното сваляне от ефир на предаване заради критична публикация под икономически или друг натиск, представлява уродлив симптом на загубата на редакционна независимост и капитулацията на българските медии пред частни икономически и политически интереси, се казва в декларацията.

Това представлява директно посегателство върху демокрацията и свободата на медиите в България и следва да бъде обществено изобличено и преследвано с пълната строгост на закона, настояват от асоциацията.