АЕЖ изразява сериозно безпокойство от медийното отразяване на нарастващото напрежение между български граждани и чужденци, идващи от държави от Близкия изток. Осъзнаваме сериозността на проблема, пред който се изправят държавата и нейните граждани с осигуряването на защита и подслон на бежанците от войната в Сирия. За съжаление обаче в тази нелека ситуация, много медии избраха тиража чрез създаване на паника, вместо да защитят обществения интерес.

Държавните институции демонстрират неспособност да се справят с бежанската вълна, която се развива в задълбочаващ се проблем. В последните седмици от тази ситуация се възползват политически субекти, които вкарват в употреба език на омразата, ксенофобия и националистическа реторика. Похвално е, че прокуратурата незабавно образува досъдебно производство по сигнал на БХК за призоваване към насилие и използване на слово на омразата срещу лидера на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, но също така е факт че, агресиваната реторика продължава да нагнетява изкустено напрежението.

Ето защо, за пореден път призоваваме отговорните институции и медиите като транслатор на социалните и политически процеси да заемат една по-отговорна позиция и да действат в интерес на обществото. Институциите, заели позицията по-скоро на коментатори, вместо на активни фактори в опазването на социалната стабилност, продължават политиката на дезинформация, което отваря поле за всевъзможни интерпретации в духа на ксенофобията.

От своя страна, медиите имат отговорността да бъдат обективни и да не се поддават на изкуственото надуване на рейтинг чрез тиражиране на слухове и недоказани твърдения. Да предупреждават за заплахите и да информират, че призоваването към въоръжаване и физическа саморазправа не е нормална форма на демократичен протест, а предпоставка за извършване на престъпления от омраза, инкриминирани в българското и международно законодателство.