Асоциацията на европейските журналисти-България изказва съболезнованията си на близките на загиналия фоторепортер Петко Налбантов. Желаем бързо възстановяване на ранените колеги от агенция БГНЕС, и призоваваме повече хора да се включат в акцията за спешно кръвопреливане.

За съжаление и в този трагичен случай, няколко медии потъпкаха професионалните и етични правила, в търсене на евтина популярност. Не е редно близките да научават за смъртта на свой родственик от медиите и част от отговорността да не се допуска това е на редакциите, които не бива да бързат с обявяването на имената на жертвите. Изключително порочна е практиката да се рови в профилите във Facebook на загиналите и да се разпространяват личните им снимки, без да се поиска каквото и да било разрешение от наследниците.

Припомняме за пореден път, че в Етичния кодекс на българските медии е записано:

2.3.3 Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност.
2.3.4 Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.

Настояваме електронното издание на вестник „24 часа“, както и другите сайтове, позволили си невъздържано отразяване на трагедията с колегата Налбантов, да поднесат своите извинения на близките му, на читателите си и на цялата журналистическа гилдия, чиято репутация увреждат с действията си.