Правителствената информационна служба затруднява работата на медиите, като ги запознава с програмата на министър-председателя Пламен Орешарски в последния момент. Ресорни репортери коментираха пред Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), че практиката, въведена от настоящото правителство, е без прецедент в дългогодишната им работа с различни кабинети.

В последния работен ден от миналата седмица, например, медиите получиха покана да отразят срещата на премиера с председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода, в 14.00ч. Самата среща бе с начален час 14:30ч, а в съобщението се уточняваше, че журналисти ще бъдат допускани в сградата до 14:20ч. Този случай далеч не е изключение – от месеци журналистите научават за срещите на премиера, на които са поканени, минути или най-много няколко часа преди началото им.

Репортерите гадаят доколко тази практика е свързана с антиправителствените протести и страха от появата на протестиращи или пък с желанието да се сведе до минимум опасността на пресконференциите на властта да се появят колеги, задаващи нерационални въпроси. Сигурно е обаче, че криенето на официалната програма на министър-председателя не може да се впише в стандартите за прозрачно управление. Тази практика по-скоро напомня за региони с бойни действия, като например Афганистан, където не е необичайно медиите да получават информация за посещения на официални лица едва след началото на тези визити или дори след отпътуването на госта от размирната зона.

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) настоява Правителствената информационна служба да огласява програмата на премиера и министрите от неговия кабинет най-малко 24 часа предварително, а когато предстоят почивни дни – в последния работен ден, за да могат медиите навреме да планират дейността си при отразяването на тези събития.

 

 

Асоциацията на европейските журналисти в България е член на международната Асоциация на европейските журналисти (www.aej.org), обединяваща журналисти от 30 европейски държави.АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална  мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.