Фондация „Медийна демокрация” (ФМД) публикува своя годишен доклад за състоянието на българските медии, озаглавен „По-малко свобода, повече конфликти: Български медиен мониторинг 2011”. Той съдържа тематично фокусирани авторски анализи на различите процеси в медийния сектор през изминалата година, покриващи тенденциите в радиото, телевизията, печатните медии, онлайн пространството, отразяването на президентските и местни избори, отношението към властта и различните политически партии, и др.

Експертите цитират нарастващите критики от страна на международни медийни и граждански неправителствени организации по отношение на свободата и независимостта на медиите в България „Именно големият брой и разнообразието на критичните гласове, идващи от различни адреси, са най-сериозният знак за наличието на продължаваща криза в българската публична сфера”, посочва в увода към доклада изпълнителният директор на фондацията Орлин Спасов.

Организацията идентифицира някои ключови проблеми на българския медиен пазар, сред които ясно се открояват неясната собственост и финансиране на множество медии, неуреденият статут на политическата реклама, неефективната медийна саморегулация, липсата на синдикална защита за журналистите, тенденцията към олигополизация на пазара, и др. През 2011 г. се разразиха и истински войни между различни конкуриращи се медийни  групи. Големи редакционни и финансови ресурси бяха впрегнати за  очерняне на конкуренцията, отбелязват още експертите от ФМД.

„Може да се обобщи, че неполитическото съдържание в медиите е все повече обект на бизнес договорености. Начините за създаването му поставят под съмнение свободната конкуренция в България, а 2011 г.  донесе дори конфликт между двете най-гледани телевизии, bTV и  Нова телевизия, и жалба в КЗК. През годината медийният маркетинг се утвърди като основна отправна точка за подбор на съдържание в сферите извън  политиката и икономиката. Наред с всички съществуващи опасения от състоянието на отношенията медии-политика това остави допълнителни съмнения за механизмите, по които се създава медийната картина на  обществения живот”, гласи заключението на доклада.