Международната Асоциация на европейските журналисти официално одобри авторитетен доклад, изготвен от независим панел от високопоставени юристи, който подкрепя Глобалната коалиция по свободата на медиите. В нея  членуват някои от 40-те членки на Организацията на обединените нации (ООН). Заключението на документа е, че е необходимо да се създаде ново, международно звено за разследване, което да подпомага ефективното разследване на случаите на насилие и злоупотреби спрямо журналисти.

Целта е новата структура да се ползва със сериозен политически гръб, за да подпомага прилагането на установените международни правни стандарти, които се отнасят до защитата и безопасността на журналистическата работа. Мандатът на звеното, в което ще участват експерти с богат юридически опит, е да засили съществуващите механизми на ООН за осигуряване на справедлив процес за извършителите на престъпления, като това извършено срещу журналистката от Малта Дафне Каруана Галиция. През 2017 г. тя стане жертва на бомбена атака. Година по-късно саудитския журналист Джамал Кашоги беше брутално убит в Истанбул.

И двата случая са емблематични примери за липса на наказателна отговорност поради хронични пропуски в провеждането на разследванията и заради смущаващ провал, а именно невъзможността с години да  се достигне до поръчителите на тези убийства и те да бъдат наказани.

Държавите членки на Глобалната коалиция по свободата на медиите  се очаква в кратък срок да създадат звеното и то да бъде с постоянен статут. Повече информация за предписанията към бъдещата структура ще намерите тук.