АЕЖ-България се включва в инициативата на посолството на  Великобритания у нас „Посланик за един ден“, която се провежда за втора поредна година и обхваща момичета на възраст от 15 до 19 години от цялата страна.

Инициативата е на Н.Пр. Ема Хопкинс е подкрепена и от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България и е обвързана с Международния ден на жената, отбелязван традиционно на 8-ми март.

Идеята е дами-посланици заедно с жени, работещи за неправителствени организации в България си сътрудничат, за да предоставят възможност на момичета от цялата страна да изпитат усещането какво е да си посланик, макар и само за ден, и какво е да работиш за обществено значима кауза.

Участничките ще бъдат избрани на базата на конкурс за есета на тема силата на личността да постигне положителна промяна в обществото. Целта е момичетата да бъдат окуражени да изразяват своето мнение по социални въпроси, които засягат всички нас.

„Искаме да насърчим амбициите и възможностите на момичетата в цяла България да разгърнат целия си потенциал, да работят в сферата на международната дипломация или да постигнат положителна промяна в обществото по значима тема“, посочи посланик Хопкинс. Втората цел на инициативата е момичета да почерпят вдъхновение от жени лидери в различни сфери на живота.

Фокус в тазгодишната инициатива са момичета от отдалечени и по-слаборазвити региони на България, както и момичета с увреждания или специални нужди. „Посланик за един ден“ ще завърши в навечерието на 8 март със събитие, което ще събере всички участници.

АЕЖ – България е партньор в инициативата и в допълнение към голямата награда, момичетата, които се интересуват от ролята на медиите за развитието на обществото и виждат свободата на словото като една от социално значимите каузи, ще се срещнат с председателката на организацията Ирина Недева. Те ще имат възможността да се срещнат с екипа на АЕЖ-България и да се потопят за ден в работата на организацията.