Асоциацията на европейските журналисти – България /АЕЖ/ изразява изключителната си загриженост от посегателствата и заплахите, отправени срещу репортерите, отразяващи събитията в село Катуница от вечерта на 24.09.2011. Намираме за недопустимо отнемането на записваща техника, заплахите и физическото насилие срещу журналистите, предаващи от мястото на събитието.

Правото на всеки човек да не бъде фотографиран и записван без негово съгласие е гарантирано от Конституцията на Р. България, но не и в случаите, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;

Участниците в протестите в село Катуница попадат именно в хипотезата на тези две точки от чл.13(2) на Закона за авторското право и сродните му права, следователно са нямали никакво основание да изискват от присъстващите журналисти да не бъдат снимани.

Призоваваме правоохранителните органи да се намесват при всички такива случаи, като гарантират сигурността на медийните екипи. Отразяването на събитие от такава значимост е от обществен интерес и не бива да бъде ограничавано.

Намираме за осъдителен случая с репортерката на бТВ Миролюба Бенатова, чийто микрофон бе отнет по време на пряко предаване. Неоправдана е и негативната обществена кампанията, която се води срещу Бенатова. Кампания, свързана включително с отправяне на заплахи за здравето и живота й.

Не смятаме, че с репортажа си от мястото на събитието Бенатова е нарушила някоя от утвърдените етични норми в журналистическата професия. Склонни сме да вярваме, че дори някои от коментарите й по отношение на участници в събитията да са били по-остри от обичайното, това се дължи на афекта, породен от агресията на част от протестиращите спрямо телевизионния екип.

Асоциацията на европейските журналисти – България /АЕЖ/, използва случая да изрази дълбоките си и искрени съболезнования на близките на трагично загиналите младежи от село Катуница.

Тази ужасна трагедия обаче не бива да бъде използвана за насаждане на междуетническа омраза. Затова призоваваме медиите да се въздържат от всякакви внушения, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението между различните етнически групи. В заключение си позволяваме да припомним, че толерантността е смятана за традиционна българска черта и една от основните ценности на цивилизования свят, към който България принадлежи.