Водещият унгарски всекидневник и един от последните критични гласове сред унгарските медии Népszabadság бе неочаквано закрит в събота. Това предизвика протест на хиляди унгарски граждани, които излязоха на протест по улиците на Будапеща, съзирайки нова атака срещу свободата на медиите в Унгария.

Компанията, издател на вестника, Mediaworks, e собственост на австрийската фирма Vienna Capital Partners, която обяви в събота, че работи по създаването на „нов бизнес модел” за изданието тъй като, според нея, то е генерирало „значителни” загуби.

Опоненти на правителството на Виктор Орбан обаче подозират, че ходът вероятно е бил режисиран от самия унгарски премиер. Причината са непотвърдени данни, според които правителството е опитвало да придобие вестника, известен със своите леви позиции, чрез подставено лице или посредник.

„Според мен, зад неочакваното затваряне на вестник, който често си позволяваше да критикува правителството на Орбан, стои режисирана акция. Изключително притеснително е, че медийният плурализъм в Унгария отново бива ограничен, а в резултат от това множество от журналисти са поставени под риска да изгубят работата си”, заяви Отмар Лаходински, австрийски журналист и председател на АЕЖ.