Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) изразява загрижеността си по повод отношението на полицейски служители към журналисти и граждани по време на протеста в нощта на 23 срещу 24 юли.

Колеги от Българското национално радио, от телевизия „Канал 3“ и от информационния сайт „Офнюз”, от радио „Дарик“* пострадаха в следствие на оказано им полицейско насилие през нощта на общественото недоволство, съпътствало разглеждането на актуализацията на бюджета от ресорните парламентарни комисии. Акредитацията на колега от телевизия „БТВ“ бе отнена от ръководството на охраната на парламента, тъй като е предавал на живо евакуацията на депутатите от сградата на НС около 03.25 часа. Клип, публикуван в сайта за споделяне на видео съдържание Youtube, разкрива кадри на физическа саморазправа на полицаи с гражданин, документиращ с камера снощните сблъсъци. Гражданинът не е журналист, но отношението към него е било подобно на това към представители на медиите, отразяващи протеста.

Намираме проявите на насилие над журналисти, отразяващи продължаващите вече 41 дни протести, за недопустими. Призоваваме полицейските власти да осигурят на представителите на медиите необходимите условия, за да могат те да информират навременно българското общество за случващото се по време на демонстрациите. Нещо повече, органите на реда са длъжни да гарантират на журналистите и на гражданите максимална безопасност в условията на ескалиращо социално напрежение.

*Позицията е допълнена на 25.07.2013 г., след като получихме нови сигнали от колеги, върху които е било упражнено полицейско насилие.