Опасно сближаване между медиите и политиката в България се  наблюдава през 2009-2010 г в България. Това констатира  докладът на фондация „Медийна демокрация“, създаден  съвместно с фондация „Конрад Аденауер“, който беше  представен на годишна конференция „Медиите и Политиката“ на  17 януари т.г.

Политиците нагаждат представянето си в удобен вариант за медиите, констатират експертите . Политическият дискурс се превръща в клише, агресивна реторика, без анализ на фактите. Тази тенденция е съпътствана със силно политизиране на информационното пространство. Репортерите стават част от антуража на премиера, а самият той и министрите му често ползват медийното пространство като първа сцена , за да обявяват решения и уволнения, даже се стига до ситуации, в които решения се вземат директно в ефир.

Според доклада се наблюдава персонализиране на политиката, премиерът не се отразява като институция, а като Бойко. Според експертите Бойко Борисов е новост в политическото израстване, тъй като неговата кариера изцяло се гради на медийното отразяване. Той не разчита на стара партия, нито на исторически връзки със страната, а единствено на медиите като инструмент за неговото израстване. Едно от мненията споделени на конференцията беше, че феминизирането на журналистиката има отношение към това активно отразяване. В България с журналистика се заниамват предимно жени, докато ако предобладаващият пол в тази професия беше мъжкият, вероятно Бойко Борисов не би се превърнал в толкова харизматична медийна фигура.

Според повечето изказани мнения политическата кариера на Борисов е медиен продукт. Той обаче успява да задържи интереса на медиите за продължителен период от време. Ставаме свидетели на постоянна кампания от негова страна, която излиза извън границите на изборните кампании. Премиерът задържа интереса на медиите и с постоянни скандали, което превръща журналистите в хроникьори на скандали. Така нишата на разследващата журналистика остава празна и се заема от политически партии, които правят разследвания и изнасят факти в медиите.

Според данните изнесени на конференцията се наблюдава обща тенденция на все по-позитивно отношение към премиера. Изследването е направено от социологическата агенция „Маркет линкс“ и в него участват всекидневниците „24 часа“, „Труд“, „Дневник“, „Монитор“, „Новинар“, „Сега“ и „Стандарт“. Единствено „Сега“ запазва неутрална позиция, докато „Монитор“ ясно се отличава с постоянно силно позитивно отношение към Бойко Борисов и ГЕРБ. 6625 пъти е споменато името на премиера Бойко Борисов през 2010 г., а с 2996 пъти на втора позиция е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Всички данни от проучването могат да бъдат намерени на сайта на Фондация „Медийна демокрация“.

Един от най-негативните изводи на доклада е, че навлизането на новите медии в България не е имало желания граждански ефект. Според експертите на новите медии се е гледало като на панацея, която сама по себе си ще създаде активно гражданско общество. Вместо това да стане обаче, се оказва, че например видео сайтовете се използват предимно за развлечения. В българския сайт Vbox7, наприемр малкото граждански видеа с политически привкус имат предимно националистическа насоченост. Използването на новите медии в това отношение, отразява развитието на гржданското общество у нас, е един от неприятните изводи на доклада.