Европейският журналистически център (EJC), заедно с Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на ЕК кани журналисти на  медиeн семинар на тема  “Eвропейски потребител 2012”,  който се провежда в Брюксел на 29 май. На същата дата 60 журналисти от 27 страни членки на ЕС и международни кореспонденти, базирани в Европа ще имат възможност да участват в Конференцията „Мисията растеж: Европа и новата индустриална революция“, с програмни речи от високопоставени  политици, експерти и заинтересовани страни.

Семинарът “Eвропейски потребител 2012” ще даде задълбочен поглед върху потребителски политики на ЕС, фокусирайки се върху последното законодателство по редица въпрос  като безопасността на потребителите, финансовите услуги и правата на самолетните пътници. Представени ще бъдат  и последните данни, проучвания и статистика за потребителските въпроси. Избраните журналисти, които ще присъстват на заседанията и на откриването на срещата на върха ще имат възможност за интервюта с европейски комисар по здравеопазването и защитата на потребителите. Те ще могат да се срещнат и с политиците от институциите на ЕС, водещи независими експерти в съответната област и опитни кореспонденти със седалище Брюксел.

В рамките на срещата, посветена на новата индустриална политика на ЕС, журналистите ще могат да се срещнат с еврокомисаря по индустрията  и предприемачеството Антонио Таяни. Изказвания ще направят председателят на ЕК Европейската Комисията Жозе Мануел Барозу, министър-председателят на Дания Хеле Tорнинг Смит и икономистът Джеръми Рифкин.

Организаторите покриват пътните разходи и настаняването, както и по-голямата част от разходите за храна на журналистите. Ако имате желание да участвате в някое от събитията, може да кандидатствате онлайн  на интернет страницата на EJC.