Фондация Thomson Reuters кани журналисти на участие в тридневен семинар в Истанбул, Турция от 12 до 14 Ноември 2012г.  Форумът на тема „Отразяване на тероризма и световната сигурност’’  ще събере експерти, анализатори и журналисти. Темите ще включват Арабската пролет и нейното въздействие върху Ал Кайда и ислямистките политически партии; Събитията в Сирия и Либия и сигурността в Европа, Средният Изток и Африка; Въздействието на Европейската икономическа суматоха върху екстремизма; Рискът от народните вълнения в Русия и Китай; Атомното развитие и Иран;  Предизвикателствата в Пакистан; Киберсигурност и проследяване; Отразяване на информация на социална медия и Wikileaks; Предизвикателствата пред сигурността в бъдеще.

За участие могат да кандидатстват журналисти от развити и развиващи се страни, работещи в печатни, онлайн или електронни медии, независимо от това дали са с опитни,  или имат едва няколкогодишен стаж. Не е необходимо те да бъдат специалисти по тероризма. Организаторите търсят  хора, които имат интерес по въпросите на сигурността и конфликтите и които имат желание не само да слушат, но също и да предложат собствените си идеи и да започнат дебат. Кандидатите трябва да бъдат с перфектен английски, тъй като събитието няма да съоръжения за превод. Разходите за пътуване ще бъдат покрити за журналистите от развиващите се страни.

За да кандидатствате за участие в конференцията, трябва да подготвите следните материали:

  • Коментар на тема: „Журналистът е най-добър приятел на терористите. Не само, че  медиите грозно преувеличават заплахата от тероризъм, но и допринасят и за постигането на техните цели те на терористите, като им предоставят максимална разгласа“. (Отговорът ви трябва да е не повече от 500 думи)
  • Какво се надявате да спечелите от този семинар и какво мислите,  че можете да допринесете с участието си? (Максимум 250 думи; ако искате, може да използвате отделна страница)
  • Два актуални примера за ваша публикувана работа, за предпочитане свързани с курса, за който кандидатствате, с кратко обобщение на английски (ако е необходимо). ТВ/радио журналисти може да изпращат сценариите на материалите си и кратко обобщение.

Крайният срок за кандидатстване е 31 май. Повече информация можете да намерите на интернет страницата на фондацията.