Платформата за проверка на фактите Factcheck.bg търси да попълни екипа си от обучители за провеждане на обучения с журналисти и студенти в цялата страна. 

Работилницата за обучители ще се проведе на 8, 9 и 10 май в София. Лектори на обучението ще бъдат международни експерти от Poynter Institutе, които ще представят най-добрите подходи и техники за провеждане на обучение на журналисти и студенти по темите за дезинформация, проверка на факти и използване на инструменти за проверки.

Тридневно обучение ще включва: 

  • въведение в работата на Poynter, MediaWise и по-специално International Fact-Chekcing Network (IFCN); 
  • как да намерите подлежащи на проверка твърдения; 
  • инструменти и техники за проверка на фактите; 
  • създаване на истории за проверка на фактите/разказване на истории; 
  • ангажираност на публиката; 
  • как да интегрираме медийната грамотност в репортажа. 

Обучението е безплатно и ще се проведе на английски език.

Кой може да кандидатства:

Журналисти и хора с опит в областта на медиите, работата с бази данни и социалните мрежи, които проявяват интерес към проверката на факти, както към методите за оборване на дезинформация с помощта на онлайн инструменти.

Начин на кандидатстване: 

Изисква се кратка мотивация и CV.
Попълнете тази форма за кандидатстване

При въпроси, можете да се свържете с нас на имейл [email protected]

Краен срок за кандидатстване: 30 април 2023

След преминаването на курса част от участниците ще получат възможност да се включат в екипа за обучения по проверка на факти на Factcheck.bg и да работят като обучители в предстоящи обучителни академии през юни и октомври.

За обучителите:

Alanna Dvorak – International Training Manager, Poynter Institute – Международната мрежа на проверителите на факти

Ваня Цветкова – Interactive learning designer, MediaWise, Poynter Institute – Международната мрежа на проверителите на факти

За Factcheck.bg

Factcheck.bg е единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите – инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Екипът е съставен през май 2021 г. от професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда. Целта на проекта е да проверява твърдения по теми от обществено значение с потенциал за социално влияние, като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм. Проектът се старае да помага и на журналисти да отсяват фактите от невярната информация в социалните мрежи, традиционните медии, публични изказвания на политици и държавници, както и други източници. Проверките в сайта имат за цел и да информират българските граждани, които се интересуват от новинарския поток и актуалните събития в страната и търсят отговори на въпроси от социално значение.