Асоциацията на европейските журналисти – България сезира Комисията по журналистическа етика за снимки с тялото на самоубилия се в сградата на ДАНС мъж, публикувани от сайта ПИК. 

Показването на тялото и лицето на сложилия край на живота си престъпва всички морални стандарти, както и правилата на нашата професия. То накърнява достойнството на починал човек и засяга чувствата на близките му – при това в първите часове след инцидента, когато е възможно те още да не са били информирани по надлежния ред, а да научат за случилото се от медиите.

Етичният кодекс на българските медии предвижда, че журналистите трябва да уважават мъката на близките. Кодексът има и специален текст по отношение на самоубийствата, който също призовава за сдържаност в отразяването, за да се избегне подражание.

Не на последно място, бихме искали да припомним, че през миналата година много български журналисти изразиха публично възмущението си от неетичното поведение на сайта ПИК. Продължаваме да смятаме, че политиците и публичните личности, които избират да се появяват на този сайт или свързани с него платформи, споделят отговорността за изстъпленията му.