В качеството си на номинирана в класацията „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет, Асоциацията на европейските журналисти-България изказва благодарност за подкрепата. Поздравяваме останалите номинирани, повечето от които са с доказан и безспорен принос за правозащитата в България.

Същевременно, не можем да останем безучастни и към номинацията на лице, изтърпяващо наказание лишаване от свобода за убийство, предизвикала протест у близките на жертвата. Намираме тази номинация за неподходяща. Тя противоречи на обявените от самите организатори критерии:  „В същото време, цялостната дейност на номинирания човек/организация не трябва да противоречи на общия правозащитен дух на наградите. Например, няма да допуснем номинации на хора, които защитават децата, но проявяват хомофобия; или защитават гей общността, но проявяват предразсъдъци срещу хората с ментални увреждания.“

Страхуваме се, че тази номинация освен че измества изцяло фокуса на класацията, нанася вреди на и без това крехкото положение на правозащитата в България.

В никакъв случай не отричаме, че и правата на лишените от свобода имат нужда от защита и е добре че съществува неправителствена организация, която си поставя подобни цели. По тази причина призоваваме в класацията да остане номинация за тази неправителствена организация, а не за личността на осъдения за отнемане на човешки живот.