76928E50-4D87-4265-B851-639C2F6918B0_w640_r1_sАсоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изразява крайно несъгласие с ареста на разследващия журналист от Азербайджан Кадия Исмаилова, която в петък бе задържана за период от 2 месеца преди да започне съдебен процес срещу нея.

Кадия Исмаилова е журналист в  Radio Free Europe. Излъчването на медията на територията на  Азербайджан беше прекратено заради обвинения, че подтикнала към самоубийство местен гражданин. Ако обвинението се докаже, това може да доведе до седемгодишна ефективна присъда за Исмаилова. Срещу нея са повдигнати и обвинения за публикуването на документ в социалните медии, който уличава азербайджанските тайни служби в изнудване на активист от опозицията.

Ден преди да бъде задържана, Исмаилова е е обвинена в държавна измяна от началника на кабинета на азербайджанския президент Рамиз Алиев. Той също така обвинява служители на радиото, че са извършили шпионаж.

Арестът на Кадия Исмаилова е поредният и най-ужасяващия опит на местните власти да заглушат гласа й чрез заплахи и тормоз. През 2012 г. интимно видео заснето тайно в нейната спалня беше излъчено от официалните медии и тя стана жертва на координирана кампания за очерняне на нейната репутация.  През октомври тази година й беше отказано да пътува в чужбина, за да участва в международна конференция в Прага. Също така 19 ноември, 2014 г. Исмаилова не може да напусне страната, за да докладва в Конгреса на САЩ по тема „Борба с корупцията в региона на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)“. Журналистът така и не получава никакви аргументи за забраната да пътува извън страната.

Кадия Исмаилова е сред най-отявлените критици на управлението в Азербайджан и последователен защитник на човешките права. В това си качество тя разследва и изобличава натискът упражняван върху гражданските организации, както и темата за бизнес интересите на водещи политически фигури в страната.

АЕЖ заклеймява този явен опит да се заглуши един от малкото останали гласове на свободното и критично слово в Азербайджан, като призовава местното правителство да освободи Исмаилова незабавно и безусловно.

Снимка: Azadlıq Radiosu