Четящите не са изчезващ вид. Това ще чуете от книжният гуру Милена Ташева (Аз Чета) и блогърът Георги Грънчаров (съосновател на „Библиотеката“). Двамата пишат ревюта на книги, разказват техните истории отвъд информационното каре на гърба им. Предаването се илъчи на 24 март по блоградио „Землянка“ с водещ Илия Вълков (Дарик радио).

В последните няколко години се появяват все повече блогове за книги, а социалните мрежи събират хиляди почитатели на писаното. Пример за това е групата във Facebook – „Какво четеш“. И ако Георги Грънчаров „страда“ от заразния фетиш да обича мириса на книгите, Милена Ташева държи и на своя електронен четец.

Двамата автори на ревюта уверяват, че винаги четат книгата от корица до корица и не се доверяват на готови пиар съобщения. Хонорари за своите текстове те не взимат и се водят от желанието да споделят своите впечатления от заглавието. Не си поставят цели колко книги да четат, но заради работата си Милена Ташева е достигала до 80 заглавия на година. Според нея е погрешно схващането, че българите не четат. „Четящите не са на изчезване. Спокойно всичко е наред. Проблемите на книгите в България са проблеми на образованието и културната политика“, казва тя.

Според Милена Ташева споделянето на книги предизвиква любопитството, за да прочетеш дадена книга. „Има неща, които можеш да очакваш, има книги и интерес, който се влияе от модата на деня“, казва Грънчаров. В социалните мрежи групите за книги създават дебати, дискусии. Там се възраждат някогашните литературни клубове, в които чичковци с бомбета и в задимени кафета са дискутирали по между си, обяснява Георги Грънчаров.

И двамата разказват, че повечето блогове и специализирани сайтове са посветени на нови заглавия, но там не се намира информация за вече позабравени книги. Ако някой се интересува къде може да прочете ревюта на книги гостите в студиото препоръчват: „Книголандия” на Христо Блажев,  блогът на Лора Гирогова, която пише на английски език, Темз Арабаджиева и нейният блог „Книжно”, Флориан Пекаж, Shadow Dance. „Най-хубавото от книги” – група за цитати във Facebook. Предаването на Гриша Атанасов по Класик FM – „Книги завинаги”. Страниците във Facebook – „Какво четеш”.