Това, което се случва в БНР трябва да буди внимание. Обществените медии са скъпо занимание, защото, освен да информират поддържат редица други функции. Така коментират събитията в БНР доц. Вярва Ангелова и д-р Жана Попова от ФЖМК на СУ. В предаването „Медиатор“ те анализират медийното отразяване на насилие, както и образованието по журналистика. Водещ Илия Вълков (Дарик радио).

Очевидно е, че темата в БНР се измества към хонорарите и възнагражденията на журналистите. Тепърва ще се види, дали има други, скрити проблеми, коментира доц. Ангелова.

Жана Попова разказва, че има паралелни разговори за БНР. Тя самата се чудила, дали да се присъедини към инициативата в подкрепа на журналистите. Има двоен стандарт при гласуването на бюджета на обществените медии и несъгласието определи лица в парламента да бъдат избирани за председатели на ресорните комисии, смята д-р Попова.

Според доц. Ангелова обществените медии трябва да бъдат пазени, подкрепяни и развивани. За последните двайсетина година обаче се е наместило убеждението, че там има една синекура, че работещи журналисти обслужват властта. Въпреки уважението ми към частните медии, обществените създават и една допълнителна стойност към културата и обществото, допълва тя. По думите й вменяването на обществените медии, че са държавни, им пречи да се развиват.

Събеседниците казва, че са нужни реформи в общественото радио. Звученето на БНР вече не е модерно. Там се отказват от модерните радиоформи, каквито има в частните. Липсват разследвания, фийчъри, радиофилми, уточнява доц. Ангелова.

А д-р Жана Попова добавя: важно е да има медия, на която да разчиташ. Такава няма, винаги трябва да следиш и друга медия, за да имаш усещането, че си информиран. В този смисъл обществените медии трябва да гарантират, че ще предоставят минимум от информация, за да си сигурен, че знаеш какво става в държавата, казва тя.

Сериозен проблем е липсата на ясни правила на пазара на медиите. Определянето на възнагражденията на журналистите, техните трудови права. Как да се промени всичко това обаче е труден въпрос, отговарят доц. Ангелова и д-р Попова.