За изборната кампания по време на предсрочните парламентарни избори разговаряхме няколко дни преди реалният вот заедно с доц. Мария Пиргова от Софийския университет, Тома Биков от Института за дясна политика и журналистът от в. Сега – Диян Божидаров.

Според доц. Мария Пиргова, в тази кампания политиците представиха много малко управленски идеи, не участваха в публични дебати. Лидерите се отдръпнаха и се включиха в периферията на кампанията с отриването на нови обекти или срещи с избирателите. Кампанията ще се запомни с ниска избирателна активност, която търсеха политиците, независимо, че говореха обратното, смята политологът.

За първи път липсва традиционния сблъсък между традиционната левица и десницата, отбеляза Тома Биков. За БСП се оказа най-голям опонент ДПС, а за ГЕРБ – Реформаторският блок. „Аз съм доволен, че тази кампания е скучна, защото това ще позволи по-голяма гъвкавост на политическите лидери. Те не създадоха остри конфликти по между си в кампанията. Това ще им позволи да създадат по-лесно правителство в тази трудна обстановка”, смята анализаторът.
Ако предните изборни кампании ще се запомнят с „порциите, които раздава Ахмед Доган” или аферата „Костинброд”, то последната, предвид тези скандали, няма да се запомни с нищо, допълва и Диян Божидаров.

В кампанията липсваше дебатът между кандидати за поста на министър-председател. Този разговор между политиците липсва много по време на избори. Парламентарните избори трябва да дадат усещане за посока, обобщава Тома Биков.

Контролираният вот
По думите на доц. Пиргова наблюдава се тревожна тенденция изборите да бъдат все по-купени. Партиите правят сметка по-добре да купуват гласове, отколкото да участват по медиите. Тези избори се възприеха като етап и с очакване за нов скорошен вот. Мрежите за купуване на гласове са изградени отдавна. Те не работят само в месеца на кампанията, ни и преди и след нея.

Новите партии търсят медийно присъствие, за да затвърдят марката, коментира Тома Биков. Но тези, които са припознати, както ДПС, все по-рядко прибягват до присъствие в медиите. Но със сигурност, ако само се появяваш по медиите, няма да ти донесе добър резултат. Нужни са и силни структури. В по-малките общини има и натиск за подкрепа и корпоративен вот. Диян Божидаров допълва, че в кампаниите и кметовете често агитират за своите партии като отпускат пари за откриване на нови обекти. В България има хора по страната, които са отдръпнати от обществения живот и не знаят дори кой е президент. Затова съветвам партиите да не се целят в тези, които не гласуват, разказва Биков.

Преференциите
Пълен мит е, че хората се интересуват от листите на партиите и накрая решава да гласува чрез преференция. Преференциите се превърнаха в битка между партии и коалиции, в които има вътрешни проблеми. Това ще създаде условия за бъдещи противоречия в парламентарните групи, коментира Тома Биков.

Доц. Мария Пиргова също разкритикува системата на преференциалния избор. Преференциялният вот в България не носи повече демокрация. Политическата култура и без това е доста ниска и това донася допълнително усложнения за избирателите. Затова ГЕРБ и ДПС са забранили личната кампания в листите. Изобщо преференциите създават условия за задълбочаване на личните битки в политиката. Сегашната преференциална система позволява да бъдат избирани политици, за които хората не искали искрено да гласуват, смята и Диян Божидаров.

Предаването „Медиатор“ на Асоциацията на европейските журналисти – България беше излъчено по блоградио „Землянка“ на 7 октомври, 2014. Ваш домакин в ефира бе журналистът Илия Вълков от Дарик радио.