Колко високо е напрежението за журналистите с ресор енергетика? Дали електроразпределителните дружества са си научили урока или отново прилагат схемата с надписването на сметки? Защо политиците проиграват всяка възможност България да участва в големите газови проекти? Отговорите търсим в предаването „Медиатор“ на АЕЖ–България заедно с журналистите Марияна Бойкова (24 часа) и Владислава Пеева (Mediapool.bg). Предаването беше излъчено на 27 януари по блоградио „Землянка“ с водещ Илия Вълков (Дарик радио).

Чрез цените на енергията в България се прави социална политика, защото са налице енергийно бедни хора, чиито пари отиват за ток, парно, вода – коментират Марияна Бойкова и Владислава Пеева. По думите им е важно колкото се може по-бързо да се вземат мерки за цени, регулации и социална политика, в противен случай недоволството на потребители ще ескалира.

Гостите в студиото отбелязаха, че управляващите вече не подценяват възможността за протести заради високите сметки за ток, след последиците от 2013 г., когато първият кабинет „Борисов“ подаде оставка и затова взимат мерки. „Глупава грешка“ е определението на Марияна Бойкова за начина на изчисляване на потреблението на енергия и високите сметки за ток, които потребителите на Енерго-Про получиха наскоро. Според Владислава Пеева предстои и недоволство сред потребителите на другите две енергийни дружества, които също ще представят фактури, изчислени за дълъг период.
България изпусна много възможности да участва в големи газови проекти, обобщават гостите. Идеята за газов хъб е интересна и е свързана с общата енергийна политика на ЕС. За да случи обаче трябва да е ясно, че от българска страна има много големи инвестиции за развитие на газопреносната мрежа. Нужни са и подробни икономически анализи, обяснява Владислава Пеева. Марияна Бойкова пък я допълва, че е важно откъде ще дойде газа. „За момента всички газови потоци ни заобикалят“, казва тя.

„Заемът от 1 млрд. лв. за саниране и подобряване на енергийната ефективност ще бъде платен от данъците ни“, обясни Бойкова. Тя препоръча на живеещите в панелни блокове да създадат дружества и да санират жилищата си. „Това е по-добрия начин за инвестиции от грандоманските газови проекти на управляващите“, смята Пеева. Според нея идеята е добра и може да доведе до намаляване разходите за енергия. Все още е рано да се каже, дали ще има далавера в санирането. Редно е общините да подпомогнат малкия и средния бизнес, а не парите да отидат в избрани фирми, близки до властта, коментираха журналистите в студиото.

Количеството ток, произведен от възобновяеми енергийни източници в общото потребление е малко, но цената на изкупуване е много висока, обясниха ресорните журналисти. „Оттам идва и пазарния балон, за който говорим от много време“, разяснява Владислава Пеева. Това се дължи на политиката през 2012 г., когато имаше голямо стимулиране на създаване на фотоволтаици и други зелени централи. След като свърши периода на задължително купуване на произведения от тях ток от държавата, тези производители ще излязат на свободния пазар и не е ясно какво ще стане. „Въпреки това зелената енергия е много полезна за природата“, каза Пеева. Марияна Бойкова уточни, че българските потребители също така плащат скъп ток, който е произведен от заводски електроцентрали.