Да се изработи закон за печата, който да бъде с либерален характер и да не е обвързан със създаването на нов регулативен орган, подобен на СЕМ – такава теза изрази политологът д-р Иво Инджов в предаването „Медиатор“ на АЕЖ-България, изпъчено по блоградио „Землянка“ на 16 декември, 2014 г.  По думите му саморегулацията на българските журналисти е в криза, а единственият изход от тази ситуация е правилата да бъдат описани в закон и да бъдат наблюдавани от държавата чрез по-строги законодателни инициативи.

Иво Инджов представи традиционното проучване „Темите табу”, което тази година е с акцент върху онлайн медиите. Сред проблемите, които не са намерили отражение в информационните сайтове са едностранното повишаване на банковите лихви, липса на критичност и анализ при представянето на теми, свързани с Европейския съюз, журналистическата етика и съдебната система. Проучването се  провежда за трета поредна година и е подкрепено от Фондация „Фридрих Науман”.

„Тази година изследването е доста по-малко политизирано, като участниците извеждат проблеми в икономическата и социалната сфера“, коментира Инджов. „Сред тях отново откриваме собствеността на медиите. Изясняването й е важен фактор, за да бъде ясно на публиката кой и как определя редакционната политика на изданията в България“, смята Инджов. Според него медиите трябва да се задължат да оповестяват редовно собствеността си. В момента липсата на такава регулация им позволява да търгуват с влияния и да участват в пропагандни сценарии. „Пиарът триумфира по страниците на българските вестници“, казва  Инджов.

Друга тенденция е онлайн медиите е засилването на корпоративната журналистика, заради икономическата криза и свиването на рекламния пазар. Медиите стават все по-зависими от рекламодателите си, а държавата чрез европейските фондове, се превръща в основен финансов източник, обобщава Инджов.

Политологът изтъква, че българските медии все повече нарушават основните правила на етичния кодекс на журналистическата професия. Това, според него, е още една причина да се въведе регулация в тази посока. Например някои от информационните сайтове съществуват за кратко време, но са ефективен инструмент за манипулации. „Все пак основната медия е телевизията, не бива да забравяме това“, добавя Иво Инджов.