Риалити предавания превземат медийното пространство. Забавното и скандалното изместват сериозната журналистика, разследванията и проблемите на хората. В интернет медиите се множат, но авторското и качествено журналистическо съдържание. Кои са причините, как може да се подобри средата и каква е ролята на образованието по журналистика в заплетената ситуация?

Между университета и COPY-PASTE медиите – къде се губи жирналистиката – разговаряме с декана на Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет – доц. д-р Теодора Петрова, гостува в предаването „Медиатор“ на АЕЖ – България с водещ Илия Вълков (Дарик радио).

Медиите отстъпиха място на риалити програми, на забавното и скандалното. Сериозната журналистика, разследванията и проблемите на хората все по-рядко намират медиен отзвук. Образованието по журналистика трудно може да поддържа добрите стандарти, когато медии и журналисти сами не желаят да ги спазват. Това разказва деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет – доц. д-р Теодора Петрова.

„В последните години има различни негативни тенденции, които влияят върху медийната среда“, коментира доц. Петрова. Проблем е собствеността на медиите, икономически фактори, които влияят върху тях. Комерсиалното все повече променя съдържанието. Заради това има сериозно отдръпване на аудиторията – хората все по-малко купуват вестници, младите почти не гледат телевизия.

По думите на доц. Петрова липсват и стандарти в журналистическата професия, като например начин на работа, език, спазване на журналистическа етика. Заради проектните си ангажименти много медии изкривяват информацията.

Сутрешните блокове се превърнаха в ток-шоута, където има надпревара кой, къде да участва. „Хлъзгат се около това да е интересно, но не и в интерес на обществото. Анализите изчезнаха”, казва преподавателят. И допълва, че аудиторията вече е научена да не търси аналитичната информация. Доц. Петрова даде като добри примери журналистите в западните медии, които преминават през всички нива на йерархията. Там опитът се цени, а и медията инвестира в журналистите. Тук смяната на медии е често срещана практика и с годините по-възрастните и опитни журналисти се отказват от професията.

За дискусионната тема за образованието по журналистика, доц. Петрова казва, че теорията и практиката винаги вървят заедно. Но и се случва често, след като завършат факултета, младите журналисти да се сблъскват с нови изисквания на всеки работодател. За съжаление медийната среда не е много добра за работа, допълва тя.

По думите й и има редакции, които посрещат младите журналисти много добре, преминават през стажове, където срещат колегиалност. ФЖМК на СУ позволява студентите да учат и да работя едновременно. Доц. Петрова добавя, че броят на завършващите факултети по журналистика е по-голям от нуждите на медийния пазар в страната, но и непрекъснато появяващите се и изчезващи медии успяват да компенсират това.

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет планира и създаването на нова специалност – по визуална комуникация, съобщи доц. Теодора Петрова.