А и Б на адекватното журналистическото поведение при кризи и банкови паники. Какво мислят журналистите за икономиката и какво икономистите за медиите? Припокриват ли се морал, служебен дълг и законност в писането по опасни банкови теми. Кой прав и кой крив в конфликта  между Комисията за финансов надзор, „Икономедия“ и врачанската медия „Зов news”?

Макроикономистът Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии и финансовите журналисти Марта Младенова (БНР), Стефан Антонов и Николай Марченко разговарят, за икономиката, медиите, регулаторите… в предаването „Медиатор“ на АЕЖ – България по блоградио „Землянка”. Предаването бе излъчено на 20 януари, 2015 с водещ в студиото Илия Вълков (Дарик радио).

„По-важните неща за България през изминалата година бяха фокусирани в полето на политиката, което се отрази като момент на безтегловност за бизнеса и икономиката“, обобщи 2014 г. макроикономистът Георги Ганев. Журналистът Стефан Антонов пък видя в този период стартита процес на самоочистване на олигархичната система. „Много проблеми започнаха да се назовават с имена, но това създаде страхове у хората за личните им спестявания“, коментира Марта Младенова. Гостите припомниха случая КТБ като най-значим за финансовите журналисти. Николай Марченко посочи, че не бива да се забравят и ощетените от тази финансова злоупотреба. „Има хора, които честно са изкарали парите си и в момента не могат да плащат заплати и осигуровки”, каза той.

Често се случва медиите да не обяснят адекватно какво се случва в икономиката и финансите. Това създава серия от паники сред потребителите, разказва Марта Младенова, като посочва за примери банковата криза от миналата година, неработещите институции, промените около частните пенсионни фондове. За разразилия се конфликт  между Комисията за финансов надзор, „Икономедия“ и врачанската медия „Зов news” Стефан Антонов коментира, че КФН прави опит да си разчисти сметката с „Икономедиа”. По думите му обаче това, което е успял да постигне председателят й – Стоян Мавродиев, е само да  „ритне столчето си”. Журналистът призова десните партии, избрали Мавродиев, да поискат отстраняването му. Гостите коментираха, че институции са пропуснали да известят навреме за фалирането на КТБ.

„Много е трудно в българската медийна среда да се отличи, кога една медия лъже, за да прокара, някакъв свой криворазбран интерес и кога една медия откровено и професионално се опитва да покаже съществуващ проблем в обществото. Например банките в България са били атакувани и с двата мотива”, коментира Георги Ганев. По думите му се оказва, че често институции не изпълняват своите задължения, а в последствие наказват медии.

„Важното е журналистите да могат да разграничават слуха от информация и да могат да обясняват този слух на гражданите“, смята Марта Младенова. Има разлика в това да кажеш, че в една банка има проблем и в този смисъл „да я клатиш”, допълва тя. По думите на Николай Марченко има случаи, в които журналистът не може да премълчава една или друга тема.

Георги Ганев препоръча на икономическите и финансовите репортери, когато разказват чувствителни теми да прехвърлят отговорността към ресорните отговорни институции. Така, ако някой регулаторен орган като КФН или БНБ размахат пръст, журналистът може да каже, че институциите трябва да проверят случая, обяснява той. Сигналите до отговорните институции са А и Б на журналистиката, обобщи Марта Младенова.