Защо медиите се провалят в обяснението на кризи и на практика разгарят още повече страхове в обществото? За спекулациите за военна мобилизация, предупреждения с мотото „Танковете идват“, координационния център на НАТО в София, за избора между Европа и Русия – в разговора между Александър Симов (в. Дума), Венцислав Михайлов (Faktor.bg) и доц. Чавдар Христов (ФЖМК). Предаването е „Медиатор“ на АЕЖ-България, излъчено по блог-радио „Землянка“ на 17.02.2015 г. Ето и акцентите от дискусията:

От тоталитарно време, хората са запазили рефлекса, когато чуят нещо по телевизията и то се отрича, да не вярват и да се съмняват. Властта реагира неуместно и увеличи паниката в обществото, коментира Александър Симов. Венцислав Михайлов коментира, че не вижда паника в обществото, защото не е имало опашки пред магазините за презапасяване, но е съгласен, че политиците са злоупотребили със ситуацията. Управляващите нямаха адекватна реакция по темата за актуализация на армейските списъци и изграждането на координационен център на НАТО в София, обясни той.

„Всички ефирни канали повтаряха в хор „Война!”, какво означава това за мнозина българи. Една много жестока преса”, коментира Чавдар Христов. Не може медиите да си позволяват да шокират хората по този начин, добавя той. По думите му България участва във военни конфликти от доста години, и страната е във военна ситуация, независимо, че действията са далеч от границите ни.

У нас има много траен стереотип за благодарност към Русия, но и осмислянето на руските интереси в България, създават и друго отношение. Действията на Русия в Крим и Украйна, изказванията на световни лидери за „война” създадоха напрежение, добавя Христов.

За отговорност на медиите, призова Венцислав Михайлов. И припомни, че с екслузивни заглавия медиите търсят рейтинг. Смисълът се жертва в името на заглавието, допълва и Симов. Българските медии за пореден път се провалиха с поведението си при  криза.

Според Александър Симов БСП е закъсняла със своята реакция по отношение към Русия. Тя била непремерена и скандална в очите на левита избиратели. „Особено, след като един социалист като Кристиан Вигенин, който легитимира и посети новата власт в Киев”, добави Симов.

Ние сме членове на НАТО от вече 10 години. И колебанията, които се създават в българското общество създават лоши впечатления за нашите партьори. След като сме се самоопредели, време е да имаме съюзническа позиция и да спрем с колебанията, казва Чавдар Христов. Според Александър Симов обаче България трябва да запази правото си да има особено отношение към Русия, предвид историческите ни обвързаности. И затова трябва да търсим собствена позиция спрямо политиката на Европейския съюз и Брюксел.

Гостите в предаването се съгласиха по между си, че българските медии трябва да обръщат повече внимание на темите и проблемите в Европейския съюз (ЕС). И независимо, че имаме представители там, българите чувстват ЕС като чужд и непознат.