Подкаст: Дългият път на бегълците

Турското село Узгач е само на два километра от България, но разстоянието е трудно преодолимо за бежанците, търсещи закрила от военни конфликти. Журналистите Мария Черешева и Дорейд Ал Хафид бяха там, за да проверят дали стратегията на граничарите известна като „бой и на обратно“ наистина се прилага.

Там се чуват историите за грабежи и насилие над бежанци на българската граница, за две жертви, намерили смъртта си на входа на Европа, за повишено търсене на услугите на каналджии и за местните турци, които помагат с каквото могат.

В последните две години българо-турската граница се превръща в основен маршрут на бегалци от конфликтни зони, които се опитват да влязат в Европа. За някои обаче подобни опити за незаконно преминаване на границата завършват фатално, разказват Мария Черешева и Дорейд Ал Хафид. Такъв е случая с двамата иракски йезиди, религиозна група част от кюрдско малцинство, подложена на системни зверства от Ислямска държава, които не успяват да преминат границата. В началото на март те са починали от измръзване на връщане близо до село Узгач.

Голяма част от бежанците, които не успяват да преминат границата търсят работа в Турция. Но заради неуредения им статут в страната те са подложени на унижения и експлоатация. Някой работят за ниско заплащане и често не получават пълното възнаграждение, за което са се разбрали с работодателя.

На този фон каналджиите са разработили схеми за прекарването на мигранти през българо-турската граница. Говори се за български таксиметрови коли, които превозват бежанци от границата до София на цена от 700 лв. Директния полет до Германия и Централна Европа струвал до 12 хил. евро. Понякога каналджиите вмъквали свои клиенти направо в тирове, без техните шофьори да знаят за това, разказва Дорейд Ал Хафид. Двамата журналисти се срещат и с бегълци, които разказват, че са бити от български граничари. Те им отнели мобилните телефони и наличните пари. По няколко подобни случаи в момента тече проверка.

Неправителствени организации като Human Rights Watch и Amnesty International вече са изразили сериозно притеснение по тези казуси призовават българското правителство да прекрати употребата на сила и прогонването на недокументираните мигранти през границата с Турция.

Какво ново