Да мразиш другия, като използваш думи, е модерно. Бедността, деградацията на училищната институция, липсата на устойчиви представи за бъдещето, създават гета от стереотипи, които засилват омразата.
Именно за нейните прояви и форми говорим в предаване „Медиатор“ на АЕЖ-България със Светла Енчева, правозащитник, блогър и журналист в сайта „Маргиналия“. Водещ Илия Вълков – Дарик радио.

Бежанците, сексуалните малцинства, ромите и турците, цветнокожите са най-честите обекти на омраза. Разделение на етнически, расов, религиозен признак създава устойчиви негативни представи, коментира Светла Енчев. Бедността и образованието могат да бъдат фактори на омраза. В последно време се вижда, че дори диксриминирано  малцинство като ромите може да изпитват страх и омраза от друго малцинство като бежанците.  В зависимост от контекста могат да бъдат и жени или определени групи мъже.

Има политически протекции върху езика на омразата. В училище много учители са предубедени и заемат крайно отношение към различни малцинствени групи. Изпадаме в сериозна клопка, смятайки, че обществото е норма, а тези, които най-често чуваме са отклонение. Наблюдават се и скрити прояви на омраза, смята Енчева, посочвайки за пример и „разни интелектуалци”, които също използват подобни обобщения и реторика.

За медиите и словото на омразата, Светла Енчева коментира, че имат твърде голяма свобода за сметка на отговорността. Не трябва да сме безразлични към езика на омразата, който се разпространява чрез медиите, добави тя.