Възможно ли е възстановяване на регионалната журналистика и кореспондентските мрежи в страната? Какъв е натискът над журналистите извън София и малките населени места и дали може да се разчита на солидарност и защита на журналистическия труд? За компромисите в „работа на парче” разговаряме с Анна Турлакова, журналист от Стара Загора, Марияна Иванова, журналист от Сливен и репортерите от Варна – Спас Спасов (в. „Капитал” и Dnevnik.bg) и Диян Божидаров (в. „Сега”). Предаването „Медиатор” на Асоциацията на европейските журналисти – България бе излъчено на 18 ноември, 2014 г. по блоградио „Землянка”. Водещ – Илия Вълков („Дарик радио”).

Малкото пространство предполага журналистиката извън София да работи под натиск от средата, но пък има и положителни страни, като това да разказваш истории, които не присъстват в големите медии, коментира Анна Турлакова, която е и кореспондент на Нова телевизия в Стара Загора.

Марияна Иванова пък посочва, че отказва да работи за големи централни медии, защото често има редакторска намеса „свише” в режисирането на цялата информация. Да работиш в малка провинциална медия е по-добре, защото общуваш с нормалните хора и не губиш връзка с истината и реалността, допълва тя. Марияна Иванова споделя, че напоследък натискът става зловещ и това провокира въпроса дали си заслужава изобщо да се занимава с журналистика. Много важни теми, като нормалните човешки проблеми, са все повече прикривани от журналистиката. „Какво правим с истината?“, пита тя.

Свободата и зависимостта са теми, които имат общо с финансирането на медиите, смята Диян Божидаров. По думите му понякога се случва намеса в работата му чрез „кадифена ръкавица”. Но и смята, че в столицата натискът е по-слаб, отколкото извън нея. Той говори и за „софияцентричността” на дебатите в държавата, което не зависи само от парите, но и от културата ни като общество. Устроени сме да мислим, че всичко важно се случва в София, а останалото е периферия. „Много често човекът от село ти казва по-интересни и мъдри неща, отколкото професорът, който обикаля сутрешните блокове“, смята Божидаров.

Спас Спасов пък гледа положително на възможността да работи от Варна за национална медия като в. „Капитал”. Далеч от София, той чувства подкрепата на голямата медия, което става все по-важно през последните години за разследвания и разкриването на провинциални проблеми. Това е сериозно предизвикателство за журналистите извън София. Сигурно е, че провинцията чува столицата, но София едва ли чува провинцията. Това е връзката, която трябва да бъде възстановена. Възстановяването на регионалната журналистика и кореспондентските мрежи е важно предизвикателство в тази посока, допълва той.