Петима млади журналисти разказват в предаването „Медиатор“ защо са избрали тази професия, за образованието в университета, за първите стъпки и медийна среда в България. Какви са проблемите и предизвикателствата в медийната среда през погледа на следващото поколение журналисти ще разберем от Александрина Георгиева, Габриела Канджева, Радина Василева, Теодоси Тончев и Десислав Лафчиев. Предаването беше излъчено на 21.10.2014 по блоградио „Землянка“. Водещ е Илия Вълков (Дарик радио)

Любопитство, пътуване, да бъдат „в окото на бурята”, тези представи за журналистиката са привлекли гостите в студиото на „Землянка”. С изключение на Радина Василева, която повече от година е политически репортер във в. „Преса”, останалите смятат политиката за „мръсна работа”. „Политиката е като кеча. Бият се на сцената пред публиката, но после пият заедно кафето си”, обобщава Десислав Лафчиев.

Александрина Георгиева, която специализира в международния отдел на в. „Седа”, споделя, че в журналистиката я води любопитството. В един отворен свят е страхотно да обикаляш различни страни и да се прибираш тук да разказваш. По думите й това помага да се види, че България не е толкова лошо място за живеене, а напротив.

Трудно се намира езикът на младите. Необходимо е да се въведе повече практика и нова техника в образованието по журналистика. Нужно е ново мислене в университета, нови тематични профили, в които студентите да се специализрат, коментират участниците в студиото.

Младите журналисти отбелязаха трудностите с намирането на обучителни стажове в редакциите. На някои места се намират отзивчиви хора, които ти помагат и те въвеждат в работата, отбелязва Габриела Канджева. Александрина Георгиева и Радина Василева пък разказаха за позитивните си впечатления от стажовете и успеха да си намерят работа.

Участниците в предаването отбелязаха лошата медийна среда в България, ниското заплащане на журналистическия труд. Десислав Лафчиев смята, че не вижда реализация и обмисля да продължи обучението си в чужбина. Радина Василева изрази друга гледна точка, като по думите й тук има и медии, в които си заслужава да се работи. Има и много други фактори, които са по-важни от парите. Затова искам да остана в България, завърши с оптимизъм Габриела Канджева.