Какви са изборите, които всеки от нас прави, в работата си като журналист? На какви компромиси сме готови в борбата за вниманието на публиката? Какви са моралните граници, които не бива да бъдат прекрачвани. Тази седмица в предаването “Медиатор” на Асоциацията на Европейските журналисти- България разговаряхме с журналистите на свободна практика Невена Борисова и Руслан Трад.

Иванка Ватева, главен редактор на плевенския “Посредник”, разказа във включване по телефона  за причините, довели до спирането на вестника след 23 години, четири месеца и няколко дни съществуване. “Сбогом и бъдете свободни” е последното заглавие на изданието. Никога не сме разчитали на никакъв гръб – нито политически, нито икономически, още по-малко мутренски, каза Ватева и посочи, че в този случай оцеляването на една регионална медия се е оказало трудно.

Натискът върху медиите, които създават собствена информация е много по-голям, отколкото върху онези, които просто препредават чужда, смята Руслан Трад, който поздрави екипа на вестник “Посредник” от Плевен за смелостта и професионализма и изрази надежда, че ще намерят начин да продължат работата си. Съществува вариант в-к “Посредник” да продължи да работи като независима медия онлайн, за целта на сайта на изданието е публикувана банкова сметка, на която всеки желаещ може да даде своя принос, тъй като, по думите на г-жа Ватева, моралната подкрепа, която получават в този момент е важна, но само тя не е достатъчна.

Невена Борисова е работила в национална телевизия и в частна информационна агенция, натрупала е опит, но и разочарования от работата в редакции и е решила да премине на свободна практика, за да може да говори за нещата, които смята за интересни и важни. В България и в други страни с проблеми с медийната среда се наблюдава феноменът журналисти да се преквалифицират, казва Невена, която също е направила тази стъпка и работи в ИТ сферата, без в същото време да изоставя работата като журналист. Компромисът и е бил необходим, за да е финансово независима и признава, че след като е придобила този друг занаят се е почувствала много по-свободна като журналист. Определено става дума за компромис, но в никакъв случай не става дума за компромис с работата ми на журналист, категорична е тя.

Руслан Трад разказа, че е избрал да бъде на свободна практика, тъй като международните теми, свързани с Близкия изток и Северна Африка, по които работи, не са интересни за повечето български медии. Чувам от колегии от редакции за много неприемливи неща, свързани с натиск, а аз след шест години на свободна практика не си представям, че някой може да ми наложи подобно нещо, посочи Трад.

Двамата гости в студиото коментираха и отношението на някои медии към съществуващите етични правила. Невена Борисова смята, че част от медиите са подходили първично и дори хищнически към трагедията с убийството на студентката Вероника Здравкова. Борисова изрази възмущението си от снимките, публикувани от някои вестници, на изваждането на тялото на момичето от реката, както и факта, че журналисти не се посвениха да притесняват родителите на жертвата в скръбта им. Според журналистката някои медии се възползваха от този и други случаи, за да насаждат междуетническо противопоставяне, нарочно подчертавайки и затвърждавайки съществуващи стереотипи. В момента в обществото наблюдаваме бум на настроенията срещу ромския етнос и разни хора ни убеждават, че представителите му още с раждането си стават престъпници, смята Руслан Трад. Опитът от Близкия изток на журналиста сочи, че подобни тенденции се наблюдават в провалени държави с проблеми на етническа основа, в държави, в които винаги се е достигало до сблъсъци. Според Руслан Трад този начин на говорене не безопасен, така се възпитава омраза и поради липсата на санкции от медии, от институции или от обществени личности се смята за приемливо например някой да бъде пребит, защото е от друг етнос.